26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

I kněží vyráží na dovolenou

25. 7. 2017

|
Tisk
|

Setkat se s biskupem na pláži? Potkat svého zpovědníka s rybářskými pruty u řeky? V létě nic nemožného. I biskupové a kněží potřebují během letních dovolených načerpat síly pro své poslání. Jak odpočívají nejraději?

Vydání: 2017/30 I kněží vyráží Alpská oslava sv. Jakuba na dovolenou, 25.7.2017



„Dovolenou trávím na ostrově Brač v Chorvatsku. My suchozemští dominikáni jezdíme do místního kláštera, který je přímo u moře. A protože sem přijíždějí i jiní řádoví spolubratři, probíhají zde i příjemné teologické a politicko-kulturní diskuse,“ líčí svou dovolenou kardinál Dominik Duka a dodává: „Snažím si tu z plna hrdla užívat volných dnů a moře. Ačkoliv moře umí pěkně utahat – po pěti dnech v něm už sotva šoupám nohama, přeci jen už mám svá léta.“ Podle jeho slov není v Chorvatsku nouze ani o dobrodružné zážitky. „Zakouším zde velké povětrnostní změny. Jadran není jen poklidné moře. Když jsme odjížděli k letadlu na pohřeb pana kardinála Meisnera, plavili jsme se ve vlnách rychlolodí jako nějací mořští vlci.“
O poznání klidnějšímu průběhu dovolené dává přednost řeckokatolický kněz a psychiatr Max Kašparů. „Protože nesnáším slunce a vyšší teploty, je pro mě léto spíše utrpením než odpočinkem. Plně chápu bernardýna, který se soudkem dobrého moku tráví parné letní měsíce někde ve sklepě. Ideálním časem dovolené je pro mne ranní nahození dvou rybářských prutů do rybníka za východu slunce a ústupu mlhy nad hladinou. Tam se pod otevřenou oblohou pomodlím ranní chvály z breviáře,“ prozrazuje.
Dovolená nových biskupů
Výraznou změnu do života Mons. Martina Davida a Mons. Antonína Baslera přinesl letos papež František, když je jmenoval biskupy. Jak zasáhly nové povinnosti do jejich letního odpočinku? „Dovolenou trávím rád mimo město někde v přírodě, nejraději na horách. První ‚biskupská‘ dovolená bude určitě znovu na horách a dokonce snad na více místech – chvíli to budou Západní Tatry, pak zřejmě Malá Fatra a určitě dojde i na rodné Beskydy,“ plánuje ostravsko-opavský pomocný biskup P. Martin David.
Také jeho kolega Antonín Basler žádnou převratnou změnu neočekává. Důležité pro něho není ani tak místo, kde dovolenou tráví, nýbrž lidé, s nimiž ji prožívá. Nejraději pobývá ve společenství kněží, kde se vždy najde čas na společnou modlitbu. „V rámci dovolené jsem jeden týden pravidelně věnoval kongresu kněží z Díla Mariina v Castel Gandolfu nedaleko Říma, jeden týden jsem si vyhradil na exercicie, dva týdny jsem pak trávil ve své farnosti během Olomouckých barokních slavností. Poslední týden dovolené jsem pobýval ve společenství kněží někde v ČR,“ vzpomíná na dosavadní dovolené nově jmenovaný biskup, podle něhož ve stejném duchu probíhá i ta letošní. „Jaké budou ty další, ještě nevím, jsem v očekávání,“ těší se.
Četba, klid i opravy
Ředitel Radia Proglas Mons. Martin Holík se o dovolené snaží více spát. „Neumím odpočívat pasivně, k moři mě to proto neláká. Přečtu několik nových knih seřazených v zástupu na poličce. Udělám si trochu pořádek ve fotkách. Smontuji nebo opravím maličkosti v bytě, na které nebyl během roku čas. Napíši mnoho pohlednic přátelům, příbuzným a známým. A po vzoru Medvídka Pú rád přidám kapitolku dne s názvem ‚je čas dát si něco menšího‘,“ popisuje svou dovolenou s nadsázkou. Jako pracovně velmi vytížený člověk potřebuje k odpočinku hlavně klid. Nalézá ho v tichu lesa a při duchovních cvičeních. „Pravým odpočinkem jsou mi týdenní exercicie. Letos se těším na úžasně skrytý Lomeček. Ani mobilní signál tam není!“
Dobít baterky potřebují během letních měsíců i řeholní sestry. „Právě jsem vylezla z bazénu a jdu na oběd s rodiči,“ hlásí paulínka Andrea Hýblová, která tráví letošní prázdniny doma, se svými nejbližšími.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou