26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Hrůzyplná cesta vyvoleného národa

23. 10. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/43 Strašák zvaný Eldéenka, 23.10.2007

Česko-německé drama Poslední vlak uznávaného německého režiséra Josepha Vilsmaiera a jeho manželky Dany Vávrové je dalším z řady mnoha filmů věnujících se 2. světové válce. Tentokrát se však nedočkáme válečné vřavy či plánování velkolepých bitev. Takřka celý děj je soustředěn do vlaku, který veze poslední židovské obyvatele Berlína do koncentračního tábora. Definitivně očistit Berlín – to byl Goebbelsův dárek k Hitlerovým narozeninám v roce 1943.

Jeden z nejznámějších německých režisérů Joseph Vilsmaier se za svoji dlouholetou a mnohými cenami ověnčenou kariéru již několikrát věnoval jednomu z nejtragičtějších období v moderních dějinách lidstva. V roce 1992 natočil hrůznou bitvu německých a sovětských vojáků o Stalingrad. Tenkrát zachytil bolest a utrpení na obou znepřátelených stranách. Snímek Poslední vlak, který 11. října vstoupil do českých kin, se soustředí na stranu třetí, totiž na Hitlerem vybraného kolektivního obětního beránka – židovské obyvatelstvo.
Vlak vypravený z berlínské železniční stanice Grünewald odvážel posledních 688 Židů, kteří v roce 1943 ještě zůstali v německém hlavním městě. Jednalo se vesměs o prominentní bohaté židovské občany, kteří, ač se to zdá dnes takřka neuvěřitelné, byli náhlým vpádem gestapa do svých domovů nanejvýš překvapeni. Na počátku své cesty se ještě starali o to, jaké mají na sobě oblečení a jak jsou či nejsou upraveni. O několik dní později, na konci své tragické cesty, již na sobě neměli nic než propocené a špinavé hadry...

„Malé“ lidské tragédie
Hrůzyplný snímek Poslední vlak se soustředí na „cestující“ v jednom z vagónů. Během dvou hodin se divák seznámí s různými lidskými charaktery a různými strategiemi, jak se s vyhrocenou situací vyrovnat. Jedni si zachovávají bláhovou naději na život téměř až do samého příjezdu do koncentračního tábora, jiní od začátku cesty plánují pokus o útěk. Sevřený prostor nákladního vagónu dal autorům filmu prostor pro rozehrání „malých“ tragických dramat. Patří k velkým přednostem filmu, že tvůrci i na velice malé ploše dokázali dát jednotlivým postavám potřebnou hloubku, a tím i lidský, tedy zcela uvěřitelný rozměr. K tomu přispěly i herecké výkony Stanislava Zindulky, Vojty Kotka, Niny Divíškové, Juraje Kukury aj.
Poslední vlak vzdává hold lidem, o kterých mluví ve svých vzpomínkách na koncentrační tábor psycholog Viktor E. Frankl: „Třebaže jich bylo málo, přece jsou důkazem toho, že lze člověku v koncentračním táboře vzít všechno kromě jednoho: kromě nejvyšší lidské důstojnosti, která mu dovoluje zaujmout k daným poměrům adekvátní postoj.“

Hrůza dávno minulá?
Mohli bychom si položit otázku, proč chodit do kina na filmy, které nás naplňují hrůzou a strachem. Proč připomínat hrůzy dávno minulé? Právě pro ten klamavý pocit, že jde o věci „dávno minulé“, že se jedná o události, které se nás již nijak netýkají. Ale tragédie mnoha milionů mrtvých musí být stále připomínána. A zvláště dnes – v době soustředěné na přítomný okamžik, v době, kdy žijeme v nebývalém blahobytu – je důležité, abychom nezapomněli, jaká byla cesta k současnému bohatství západní společnosti. Navíc stálá připomínka utrpení evropských národů by nás měla vést k tomu, abychom byli více vnímaví vůči utrpení jiných (neevropských) národů v současném světě.
Lukáš Jirsa


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou