26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

'Horká' cesta papeže na sever

14. 9. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/38 Pronásledování křesťanů, 14.9.2010, Autor: Martin T. Zikmund

Je to už bezmála půl tisíciletí, co tudorovský panovník Jindřich VIII. odřízl Britské ostrovy od papežství a založil státní anglikánskou církev. Protiřímské resentimenty zde však stále doutnají. Soudě podle britských médií apoštolská cesta Benedikta XVI. na sever, tj. do Skotska a Anglie, nebude snadná. Zvláště v Londýně jsou hlášeny demonstrace a provokace. Už nyní jezdí po hlavním městě několik autobusů s protipapežskými nápisy.

„Většině je asi jedno, jestli papež přijede, nebo ne, ale dvě menší uskupení jsou po této stránce vyhraněná: jedno je ostře proti (ateisté) a druhé papežovu návštěvu podporuje (katolíci),“ tvrdí John Pontifex, anglický mluvčí organizace „Církev v nouzi“. Náklady za cestu jdou podle něj do milionů liber a odpůrci návštěvy chtějí, aby katolická církev všechno zaplatila. Ta bude platit jen část, zbytek daňoví poplatníci, jelikož jde i o statní návštěvu. Benedikt XVI. už první den bude v Edinburku přijat v královském paláci Holyroodhouse britskou královnou Alžbětou II. a v Londýně se zase setká na arcibiskupství ve Westminsteru s premiérem Davidem Cameronem. Zatímco odpůrce návštěvy je slyšet široko daleko – na sobotu 18. září mají dokonce naplánovanou v Londýně velkou demonstraci – britští katolíci podstupují zejména duchovní přípravu. Například v glasgowské arcidiecézi kulminuje měsíc duchovních iniciativ, který vyhlásil tamní arcibiskup Mario Joseph Conti. Měl to být čas modliteb, katechezí a rozhovorů, neboť, jak napsal tento arcibiskup, jde o „okamžik milosti“ pro celé Skotsko. Podobně se připravují i další diecéze. A nejen katolíci. V Lambethském paláci v hlavním městě bude papež přijat canterburským arcibiskupem Rowanem Williamsem. Podle expertů to nebude jen zdvořilostní návštěva, neboť vzájemné vztahy jsou narušeny krizí uvnitř anglikanismu. Ten se totiž nachází v procesu rozpadu na liberály a konzervativce. Část konzervativních Anglikánů už vyjádřila touhu po plném společenství s katolickou církví.

KONVERTITA BLAHOŘEČEN

Ostatně vrcholným bodem návštěvy papeže Benedikta XVI. ve Spojeném království, k níž má dojít 19. září v Birminghamu, má být blahořečení kardinála Johna Henryho Newmana, anglikánského teologa, který konvertoval ke katolicismu. „Tento vskutku velký Angličan žil příkladným kněžským životem a skrze své obsáhlé spisy zanechal trvalý přínos církvi a společnosti jak ve své rodné zemi, tak v mnoha jiných částech světa,“ napsal papež mimo jiné v otevřeném pozdravném listu celému lidu Velké Británie týden před svým odletem na Britské ostrovy.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou