26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Hledání radosti s Anselmem Grünem

20. 5. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/21 O důležitých životních okamžicích, 20.5.2008, Autor: Václav Štaud

Řízení jako duchovní úkol a Jak znovu najít radost jsou názvy nových dvou publikací, které o uplynulém víkendu představil v Brně P. Anselm Grün. Tento benediktinský autor mnoha úspěšných titulů o křesťanské spiritualitě přijel do města pod Petrovem přednášet již potřetí a opět se tu setkal s velkým zájmem.
Především sobotní celodenní rekolekce, zakončená bohoslužbou, přinesla účastníkům nevšední duchovní zážitky. P. Anselm Grün k tématu radosti mimo jiné uvedl: „Setkávám se s mnoha lidmi, kteří trpí depresemi, naříkají v úzkostech na těžký život. Nemá smysl jim říkat, že se mají radovat, že jejich lékem na tělo i duši je právě radost. Jsou od ní odděleni, sami se jí brání. Správně cítí, že falešná či vynucená radost nikoho neuzdraví. Přitom jsem přesvědčen, že pramen radosti je v každém z nás a že je silný.“ Podle benediktinského mnicha je proto hlavním problémem, jak tento pramen „správně otevřít“. Jednou z mnoha cest je podle něj přestat pátrat po bolestných zkušenostech a naopak si více připomínat prožité chvíle štěstí a veselí. „Žít tvůrčím způsobem. Nebát se otevírat svůj zdroj radosti slavením, zpěvem a hudbou, stejně jako ztišením či rozjímáním. A třeba také nasloucháním radostných zkušeností jiných lidí,“ říká Anselm Grün. Vrcholem Grünova třídenního pobytu v Brně byla jeho nedělní mše svatá s homilií v zaplněném kostele sv. Jakuba. „Kázání bylo strhující,“ pochvaloval si po mši jeden z jejích účastníků. Anselm Grün poté v nedalekém křesťanském knihkupectví dlouho podepisoval svým čtenářům nové i starší publikace. O autorovi je známo, že se rád věnuje i mládeži. Dojemným důkazem toho bylo, když požehnal každému dítěti, které při autogramiádě doprovázelo svoje rodiče.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou