26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Hanobení Krista čelili bohoslužbou i protesty

29. 5. 2018

|
Tisk
|

Kontroverzní inscenace „Naše násilí a vaše násilí“ v Divadle Husa na provázku v Brně se minulou sobotu i přes řadu protestů uskutečnila.

Vydání: 2018/22 Statisíce lidí se nadechly posvátna, 29.5.2018


Organizátoři odmítavé petice a protestního shromáždění z prostředí katolické církve svolali týž den demonstraci do dolní části Zelného trhu. Jejich projevy střídala hudební skupina a modlitby. Nenaplnilo se očekávání, že přijde větší množství lidí, přítomných byly desítky.
Mnohem více lidí ve stejnou chvíli dorazilo na smírnou pobožnost do blízkého kostela sv. Maří Magdalény, kde sloužil mši brněnský pomocný biskup Pavel Konzbul. „Není náhodou, že v dnešním evangeliu nám Ježíš říká: ,Já jsem s vámi po všechny dny až do konce světa.‘ Modlitba nám dává uvědomit si jeho přítomnost a jeho pomoc bez ohledu na to, zda je Ježíš momentálně lidmi tohoto světa hanoben, nebo nikoliv,“ uvedl mimo jiné biskup Konzbul.
Svůj postoj pak na sociálních sítích připojil také kardinál Dominik Duka: „S povděkem vnímám několik tisíc lidí, kteří se v petici postavili proti uvedení blasfemické divadelní hry v Brně. Vítám, že se našli i lidé, kteří se odhodlali k činu, hru napadli u soudu a žádali její odvolání z programu divadla. Uvedení hry, nadto financované z veřejných rozpočtů, urážející křesťanství i muslimy, nemá nic společného se svobodou uměleckého projevu. Jedná se o obyčejné zneužití svobody, neúctu a bezohlednost k cítění jiných,“ okomentoval událost arcibiskup Dominik Duka.
Přerušení hry na jevišti
Prostor horní části Zelného trhu přímo před divadlem obsadilo minulou sobotu také několik dalších skupin odpůrců hry s megafony. Jedni využili situace k politické propagaci, další se prezentovali citáty z Bible, přičemž svolávali na hlavy rouhačů kletby.
Část protestujících z řad radikálního pravicového hnutí Slušní lidé se s platnými vstupenkami dostala až do sálu. Tam představení přerušili, když vystoupili na jeviště a bránili hercům v pokračování tím, že je zatlačili do zadní části jeviště a žádali o ukončení produkce. Sál protestující opustili až po výzvě policie, která zjistila totožnost devatenácti z nich. Další hlasové protesty „Neurážejte Krista!“ se v divadle ozvaly v závěru hry. Za to bezpečnostní služba vyvedla další skupinu lidí.
Případ sobotního narušení inscenace aktivisty skupiny Slušní lidé skončí před přestupkovou komisí. Primátor Brna Petr Vokřál označil incident v divadle za smutné sbírání předvolebních bodů. Slušní lidé totiž chtějí kandidovat v komunálních volbách. Hnutí zařadilo ministerstvo vnitra v roce 2017 na seznam extremistických organizací a podle politologa Miroslava Mareše jej lze řadit k radikální pravici. Podle zprávy ministerstva vnitra tvoří „personální substrát skupiny mimo jiné i osoby s neonacistickou či chuligánskou minulostí“. Mezi členy a příznivci jsou i lidé blízcí bojovým sportům, soukromým bezpečnostním službám či fotbaloví fanoušci.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou