16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Františkáni budou evangelizovat v Ostravě

14. 9. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/38 František Vaňák, 14.9.2011

Přímo v ostravských ulicích už za necelé dva týdny začnou evangelizovat bratři františkáni. Od pondělí 26. září do neděle 2. října budou mluvit s lidmi o Bohu a na oplátku naslouchat jejich otázkám a problémům.

Večer se pak dostane ke slovu kultura. Návštěvníky či kolemjdoucí se františkáni pokusí zaujmout divadlem, hudbou, mluveným slovem nebo třeba i pantomimou. K přímému kontaktu dále poslouží stánky, kde se budou lidé moci dozvědět více o programu misijního týdne, zaposlouchat se do hudby či poprosit o modlitbu. Zde se také připravuje program pro děti. Misie proběhnou především na území tří ostravských farností – Zábřehu, Přívozu a v místní salesiánské farnosti. „Součástí našeho snažení bude i ojedinělý projekt modlitební adopce na dálku. Během týdne dostanou obyvatelé Ostravy možnost napsat úmysly za sebe a své blízké s vědomím, že se za ně někdo jiný pomodlí,“ popisuje letošní novinku jeden z organizátorů Ondřej Mléčka. Misijní tým tvoří okolo čtyřiceti misionářů z řad laiků, kněží, řeholníků a řeholnic. Pomáhat se jim chystají další desítky lidí z ostravských farností. Podobný misijní „recept“ už františkáni dvakrát vyzkoušeli – v Plzni a Liberci, takže se mají letos o co opřít a mohou zužitkovat zkušenosti z předchozích let. „Misie vnímáme jako nabídku a svědectví naší víry, rozhodně nejde o agitaci. Spíše se chceme s ostatními lidmi podělit o to, čím žijeme, co nás naplňuje, činí šťastnými a dává nám pokoj v duši, kterým je pro nás Ježíš,“ uvedl františkánský kněz P. Jakub Sadílek. Právě z jeho iniciativy se před lety uskutečnily první misie v Plzni. Program, ale i průběžně doplňovaná fotogalerie, video či audio záznamy z programu (stejně jako další texty k tématu křesťanství a život z víry) je možné nalézt na adrese www.frantiskanskemisie.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou