26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Forum 2000 ve znamení dialogu o náboženství

21. 10. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/43 Víno nejen mešní, 21.10.2009, Autor: Tomáš Kutil

Mezináboženský dialog, vztah náboženství a demokracie, situace v různých částech světa. To jsou jen některé problémy, na něž se zaměřilo letošní Forum 2000, které se konalo 11. – 13. října v Praze pod záštitou exprezidenta Václava Havla. Hlavním tématem fóra byla letos „Demokracie a svoboda v multipolárním světě“.

Jedním z výrazných hostů letošního fóra byl Izzeldin Abuelaish – lékař z pásma Gazy a zároveň neúnavný zastánce míru mezi Palestinci a Izraelci. Tento absolvent Harvardské univerzity a docent Torontské univerzity byl jedním z letošních kandidátů na Nobelovu cenu míru. Jeho dlouhodobou snahu o nastolení míru mezi Palestinci a Izraelci nezničila ani událost, která se stala 16. ledna 2009. Na jeho dům v syrském městě Jabale dopadly ten den střely z izraelských tanků a zabily mu tři dcery a neteř. V kanadském Torontu vzniká na jeho počest a na základě jeho vize smíření mezi národy mezinárodní nadace. Konference se zúčastnilo okolo padesáti výrazných osobností z celého světa. Nechyběli zde bývalé i současné hlavy států, výrazné náboženské, duchovní a kulturní osobnosti, ředitelé mezinárodních institucí, známí spisovatelé a myslitelé, zástupci médií, představitelé nadnárodních společností ani diplomaté. Jedna z mezináboženských debat se uskutečnila i na církevní půdě – v kostele Nejsv. Salvátora v Praze. O tom, co je spojuje i rozděluje, zde hovořili rabín David Rosen z USA, Davood Feirahi z Iránu, princ Norodom Sirivudh z Kambodži. Moderování se ujal P. Tomáš Halík. Účastníci většiny diskusí často zdůrazňovali potřebu náboženství v dnešním světě a podtrhli roli mezináboženského dialogu. „Náboženství nám dává klíč k porozumění principu lidských práv,“ sdělil například Michael Novak, americký teolog a spisovatel. Na to navázal Said Al-Touraihi, ředitel irácké Kufa akademie orientálních studií, tvrzením, že „bez náboženských a demokratických hodnot nelze utvořit morální společnost“. David Rosen, předseda Mezinárodního židovského výboru pro mezináboženské konzultace, prezentoval zase svou zkušenost s pořádáním mezináboženského fóra v jižní Africe. Zjistil přitom, že lidi rozdělené rasovou nenávistí je možné stmelit právě pomocí náboženství a bezprostředního lidského kontaktu. „Pokud nechceme, aby se náboženství stalo problémem, musí se stát součástí řešení“, shodli se na závěr účastníci diskuse.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou