16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Filmová Šifra: příliš dlouhá nuda

23. 5. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/21 Pravidla manželského soužití, 23.5.2006, Autor: Aleš Palán

Byli jste někdy na dětském táboře a hráli tam „bojovku“? Úkolem soutěžících v takové hře bývá najít postupně všechny tajné skrýše a pomocí získaných indicií se dobrat až k závěrečné odměně. Na větvi smrku je například zavěšen sáček s textem: „Jdi podél potoka a pod placatým kamenem najdeš další zprávu.“ Odměnou za splnění všech úkolů pak bývá třeba pytlík bonbónů. Hrát tuto hru může být pro děti skutečně napínavé. Sledovat ji jako pouhý divák, který už navíc dávno zná pointu, je ovšem zdlouhavé a k uzoufání nudné. Velmi podobné je to s filmem Šifra mistra Leonarda, který vtrhl minulý týden do českých kin.
Autor předlohy Dan Brown bývá obviňován, že si svou nosnou (a jedinou) ideu – totiž mystifikaci, že Kristus zplodil spolu s Maří Magdalenou potomstvo – „vypůjčil“ bez vypořádání autorských práv od jiných autorů. Při sledování filmové verze jeho bestselleru si nelze nevšimnout nápadné podobnosti s dvěma jinými velmi úspěšnými snímky. Skutečnou hrdinkou Šifry je mladá Sophie, které tragicky zahynuli rodiče, vychovávají ji pěstouni a ona o svém výjimečném původu (právě jí má v žilách kolovat Kristova krev) dlouho nic neví. Ano: přesně tak je rozvíjen příběh kouzelnického učně Harry Pottera. Znalec náboženských symbolů Robert Langdon začíná v Šifře svou výzvědnou pouť v pařížském Louvru, aby se tam nakonec pro onen závěrečný „sáček bonbonů“ zase vrátil. Podnikne tak dobrodružnou cestu tam a zase zpátky jako hobiti v eposu Pán prstenů.
Autoři Šifry evidentně sáhli po osvědčených a jinde fungujících modelech a pokusili se pomocí těchto kinematografických archetypů vytvořit vlastní menu. Dopadli však podobně neslavně, jako když pejsek s kočičkou vařili dort. Šifra mistra Leonarda je upovídaná, rozvleklá a banální. Pozorný divák napočítá řadu absolutně nelogických či věcně nemožných sekvencí. Namátkou: Sophie prochází uličkou startujícího letadla a ani nezavrávorá, vraždící fanatik Silas najde náhle uprchlíky bez toho, že by měl byť minimální stopu, kde se nacházejí…
Smyslem těchto řádků není hodnotit Šifru z hlediska jejího zacházení s fakty, ale všimnout si jí jako spektáklu, který má být největším kasovním trhákem roku. Dá se předpokládat, že se tak skutečně stane. Nebude to však kvůli uměleckým nebo dramatickým kvalitám filmu, ale v duchu známého cimrmanovského bonmotu: část diváků setrvá v sále po přestávce proto, aby se přesvědčila, jestli je druhá půlka představení stejně slabá jako ta první. Je.

Více k románu Šifra Mistra Leonarda:

Poprask kolem Dana Browna
O kontroverzní knize Šifra mistra Leonarda



Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou