26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Farnosti děkovaly za bohatou úrodu

29. 8. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/35 Sociální demokraté znovu zaútočili na církve, 29.8.2012, Autor: Jiří Gračka

Uplynulý víkend se v mnoha převážně moravských farnostech nesl ve znamení díků za hojnou úrodu. Velké dožínkové poutě se konaly například v Dubu nad Moravou či na Svatém Antonínku nedaleko Veselí nad Moravou. Obou se zúčastnil moravský metropolita arcibiskup Jan Graubner.

Hanácká dožínková pouť v Dubu nad Moravou na Olomoucku, na jejímž pořádání se spolu s tamní farností podílejí dubští zemědělci a rolníci, začala v sobotu průvodem od obecního úřadu ke kostelu. Průvod vedly děti v hanáckých krojích, za nimi následovaly koruny uvité z obilných klasů a dechovka Dolanka.

Na louce před kostelem byly vystaveny kombajny a další zemědělské stroje. Přestože obloha byla zatažená, věřící, kteří si přišli poslechnout kázání arcibiskupa Jana Graubnera, takřka zaplnili chrám. Ten voněl kromě kadidla několika desítkami pecnů chleba, který na závěr poutě věřící dostávali od dubského faráře P. Josefa Korneka.

Arcibiskup v kázání zdůraznil, že člověk je přes veškeré vědecké objevy a technický pokrok stále závislý na Božím požehnání, zvláště pracuje-li v zemědělství. „Stále cítíme, že nad vším vládne ruka Páně. On nám dává sílu a chuť studovat, pracovat, překonávat překážky. Bůh to, co stvořil, svěřil člověku, aby se o to staral ne jako vlastník, ale jako dobrý správce,“ řekl arcibiskup Graubner.

POPRVÉ PO NOVÉ STEZCE

Za úrodu zahrad, polí, luk, vinohradů a sadů se v neděli děkovalo také na Svatém Antonínku. Jako každý rok přišli účastníci poutě na bohoslužbu procesím od čtyři kilometry vzdáleného farního kostela v Blatnici pod Svatým Antonínkem. Vůbec poprvé sem však také dorazili poutníci po nové stezce z Velehradu.

Žehnání nové poutní trasy se po mši svaté ujal arcibiskup Jan Graubner a během obřadu prosil za všechny, kdo se o vznik stezky zasloužili, i za ty, kdo o ni budou nadále pečovat. „To bývá často ještě náročnější, než něco zbudovat,“ dodal olomoucký arcibiskup.

Na vzniku zhruba 24 kilometrů dlouhé cesty se od letošního března spolupodílely Matice velehradská a svatoantonínská. Jedním z partnerů projektu se stal Zlínský kraj, který už podpořil otevření trasy z Velehradu na Svatý Hostýn před čtyřmi lety či před dvěma lety zbudování úseku z Hostýna na Svatý Kopeček u Olomouce.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou