26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Evropa pro rodinu - největší cyklistická akce v Evropě

31. 8. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/36 Proč se mi děti nevyvedly, 31.8.2004, Autor: Kateřina Beščecová

Při příležitosti 10. výročí Mezinárodního roku rodiny, vyhlášeného OSN, jedou mladí lidé z celé Evropy na kolech do Bruselu, aby manifestovali význam rodiny v dnešní společnosti. Celkem se spojí účastníci ze 14 zemí na čtyřech trasách (Podunajská, Pobaltská, z Pyrenejského poloostrova, z Irska).
Ve dnech 9. – 12. září 2004 pak akce s názvem Europe 4 Family (Evropa pro rodinu) vyvrcholí v Bruselu, kde se účastníci setkají s nejvyššími představiteli Evropské unie. Europe 4 Family spojí přibližně 2000 mladých lidí, kteří spolu najezdí okolo devíti tisíc kilometrů.
ČEŠI NA KOLECH
Skupinka účastníků z České republiky vyrazila 24. srpna z jižních Čech přes hraniční přechod Dolní Dvořiště, odkud zamířila k rakouskému Linci. Tam se setkává s poutníky z Rumunska, Maďarska, Slovenska a Rakouska. „Spolupráci s European Youth Alliance, což je prorodinná lobbystická organizace při evropských institucích a při OSN, jsme navázali vloni v létě, když jsme se zúčastnili cyklistického putování podél Dunaje. Tam vznikla myšlenka udělat něco podobného v daleko větším měřítku, právě k desátému výročí vyhlášení Roku rodiny,“ říká koordinátor pro Českou republiku Jan Šobáň. „Cílem je ukázat Evropě, že existuje dostatečně velká skupina mladých lidí se zájmem žít v tradiční rodině - že to není jen nápad potrhlých babiček. Věkové rozmezí účastníků jsme zvolili mezi 18 až 30 lety, ne snad proto, že bychom chtěli někoho diskriminovat, ale spíš proto, že v šedesáti letech by asi někdo těžko mohl jet denně sto kilometrů na kole.“ Nocleh pro takové množství lidí je prý předem zajištěn v tělocvičnách. „Celé je to založené spíš než na masovosti na neformálním popovídání, setkání, výletu na kolech, vnímáme to zároveň trochu i jako rekreaci,“ vysvětluje koordinátor. „Není striktně dané, kdo se může zúčastnit, důležité je, aby takový člověk pokud možno sdílel stejné hodnoty s ostatními. Většina lidí jsou tu katolíci, ale loni s námi jelo i pár německých protestantů. Důležitý je tradiční pohled na rodinu. Aby to byla rodina ucelená, kde je otec, matka a pokud možno co nejvíc dětí. Mám takovou teorii: Aby se společnost početně rozvíjela, je potřeba, aby rodina byla víc než dvoudětná. Protože když jsou dvě, tak vlastně jen nahrazují své rodiče,“ uzavírá Jan Šobáň.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou