26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Duka poprvé v Praze jako arcibiskup

23. 2. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/9 Knihy mého života, 23.2.2010, Autor: Tomáš Kutil

Jen dva dny po svém jmenování arcibiskupem se Dominik Duka vypravil do srdce svého nového působiště – na Hradčanské náměstí v Praze. Měl zde naplánované dvě důležité schůzky. Nejprve se setkal se svým předchůdcem kardinálem Miloslavem Vlkem, aby s ním poobědval, a odpoledne se pak vydal o pár metrů dál – na Pražský hrad, kde se sešel s prezidentem republiky Václavem Klausem.

Ze schůzky s kardinálem Vlkem vzešlo i datum slavnostní bohoslužby, při níž se arcibiskup Duka ujme svého nového úřadu. Stane se tak po Velikonocích – v sobotu 10. dubna v 10 hodin v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha. V arcibiskupském paláci se Dominik Duka nesetkal jen s kardinálem Vlkem, ale krátce se pozdravil i s dalšími zaměstnanci arcibiskupství – s dosavadním generálním vikářem P. Michaelem Slavíkem, s vedoucími jednotlivých oddělení arcibiskupství a dalšími zaměstnanci. Kardinál Vlk při té příležitosti všem svým spolupracovníkům poděkoval, pochválil jejich nasazení a jako tým je spolu se symbolickým klíčem od arcibiskupství předal novému arcibiskupovi s přáním dobré spolupráce. Dominik Duka zase připomenul zásadu, která se při přípravě na kněžství klade bohoslovcům na srdce: po určitou dobu nic neměnit. I on tedy na začátku neplánuje žádné zásadní změny, ty podle jeho slov přijdou až postupně. Po tomto setkání se oba arcibiskupové odebrali na již zmíněný soukromý oběd, při němž podle mluvčího pražského arcibiskupství Aleše Pištory „hovořili o úkolech pražského arcibiskupa obecně i o úkolech, které před novým arcibiskupem stojí v nejbližší době“. Odpoledne už pak velký zástup novinářů netrpělivě čekal na Pražském hradě. Přesně ve tři hodiny se zde totiž sešel nový pražský arcibiskup s prezidentem Václavem Klausem. V „palbě“ fotografů, která zvukem připomínala až kulometnou střelbu, se oba muži krátce srdečně přivítali a poté se odebrali na soukromou schůzku. „K prvnímu muži státu patří pokora a myslím, že ta současnému prezidentovi zcela nechybí,“ vyjádřil Dominik Duka své sympatie k hlavě státu. Prezident zase ocenil myšlenku nového českého primase, že se bude snažit, aby ve společnosti po celý rok převládala „vánoční atmosféra“ – atmosféra porozumění, pokoje a lidské vstřícnosti. Na svátek sv. Petra a Pavla, 29. června, čeká arcibiskupa Duku ještě cesta do Vatikánu, kde by měl převzít od papeže Benedikta XVI. pallium, tedy speciální součást oděvu metropolity. Obléká se kolem krku, dva volné konce pak splývají po hrudi a zádech.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou