26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Duchovní film zavítá do Olomouce

15. 8. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/33 Kostel plný darebáků, 15.8.2007, Autor: Jan Paulas

Jaký je smysl vašeho festivalu?
Festival vznikl především jako možnost setkání. Setkáte se zde nejen s křesťanskou audiovizuální tvorbou napříč střední Evropou a napříč jednotlivými křesťanskými církvemi, ale i s jejími autory. Můžete být u poutavých diskusí s renomovanými osobnostmi evropského filmu a zažít příjemná setkání s tvůrci méně zvučných jmen, kteří se rozhodli zasvětit všechen svůj um zviditelňování duchovního světa. Jednoduše řečeno: smysl festivalu je v setkání s křesťanským filmovým světem – od krátkých dokumentů až po hrané filmy ověnčené mnoha cenami z velkých festivalů.

Letos přijede na festival také významný polský režisér Zanussi. Jaký film na festivalu představí?
Krzysztof Zanussi představí na festivalu dva svoje filmy. V sobotu dopoledne to bude film Život jako smrtelná choroba přenášená pohlavním stykem. Jedná se o film zamýšlející se nad otázkou života jako daru, s kterým nemůžeme nakládat, jak se nám zlíbí. V sobotu večer uvede režisér Zanussi osobně jeden ze svých posledních filmů Persona non grata. V příběhu z Montevidea, kde je polský diplomat vystaven složitým etickým otázkám, zazáří hned několik hereckých hvězd. Snímek byl oceněn na několika festivalech, za vedlejší roli získal ocenění také Nikita Michalkov a ve filmu dále uvidíme známé polské herce Daniela Olbrychského a Jerzyho Stuhra. Osobnosti a životního díla Krzysztofa Zanussiho si vážil i papež Jan Pavel II., takže pokud bych měla divákům doporučit, co z festivalu by si neměli nechat ujít, pak by to byla právě návštěva tohoto režiséra a jeho filmy.

Jaké jiné zajímavé snímky mohou letos diváci v Olomouci vidět?
Na festival se sjedou autoři filmů z Čech, Slovenska, Polska, Maďarska a Slovinska. Od čtvrtka do neděle nás čeká bezmála 30 festivalových snímků. Hned úvodní celovečerní film maďarského režiséra Andráse Déra Za zatáčkou expresivně zobrazuje svět narkomanky, která hledá své duchovní zakotvení v životě s pomocí kněze. V pátek přestaví svůj film o kardinálu Špidlíkovi Jiří Strach a mezi dalšími snímky nás čeká polský dokument Malý bratr o Charlesi de Foucauldovi, který našel svou víru mezi muslimy na Sahaře. Na sobotu - kromě již zmíněných Zanussiho filmů - upozorním na zajímavý dokument Svatavy Kabošové Zázrak na břehu Volhy, který zachycuje působení malého chlapce, jenž dokázal zhmotnit svou vizi a nechal zbudovat unikátní školu. V neděli pak určitě potěší dopolední dokument o hrnčíři z Taizé a v odpoledním programu jsme nezapomněli ani na děti. Se svými ratolestmi se můžete přijít podívat na slovenskou pohádku Bonifác a zázračný anděl. Závěr festivalu bude patřit dvěma hraným maďarským filmům. Máte-li rádi poetické obrazy, nenechte si ujít snímek Ptačí spasitel, oblaka a vítr, meditační film inspirovaný mj. dílem Andreje Tarkovského. Poslední festivalový film Dolina je letošní novinka úspěšného maďarského režiséra Zoltána Kamondiho, která byla u nás uvedena zatím jen na MFF v Karlových Varech. Myslím, že na diváky čekají čtyři krásné dny nabité kulturními i duchovními zážitky, ale hlavně setkání s filmy a lidmi ve znamení starého křesťanského symbolu – ryby.

(Více o festivalu najdete na www.filmveznameniryby.info)

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou