26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Živí Ježíškové se objevili v celém Česku

2. 1. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/1 Novoroční předsevzetí, 2.1.2007

Živý betlém je atrakcí, která se každoročně opakuje i nově rozšiřuje v mnoha obcích v Česku. Tradičně jej už třináctý rok připravuje jednota Orla ve Stěbořicích na Opavsku. S úplnou novinkou pak přišli ve Slavkově u Brna.

Sedmdesátka lidí různých věkových kategorií, kteří v živém betlémě hrají, organizují nebo zapůjčují zvířata, se připravuje dlouho předem. A jejich snažení oceňuje pětistovka diváků přijíždějících z okolních vesnic a z nedaleké Opavy.
Stáj či jeskyni, kde se Ježíšek podle legendy narodil, ve Stěbořicích nahrazuje malá kaple nedaleko kostela. K pastýřům, které hrají místní ministranti, se obvykle přidává ředitel sekce pro mládež ČBK P. Vít Zatloukal, jenž v obci působil. „Po představení si diváci povídají u ,svařáku‘ a něčeho dobrého k zakousnutí. Je tu prostě skvělá atmosféra,“ pochvaluje si jeden z organizátorů Roman Falhar.

BETLÉMSKÝ PRŮVOD SLAVKOVEM
Již dlouhou chvíli před božíhodovým soumrakem se zaplňuje také dolní část slavkovského náměstí. Do pohybu se zde úderem 16. hodiny dává betlémský průvod. V čele jdou andělé, pak Marie s Dítětem, sv. Josefem a pastýři. Nechybí ani králové s doprovodem. Po několika krocích se průvod zastavuje a dechovka doprovází přítomné při zpěvu koled. Průvod provází hlas zvonků, které si děti i dospělí vzali na cestu, aby pomohly šířit radostnou zvěst. Zazvonit narozenému Pánu přišlo několik set lidí. Nebývalou účastí byl překvapen také P. Milan Vavro, děkan ve Slavkově u Brna, který rád organizuje aktivní a netradiční prožívání jednotlivých částí liturgického roku. „Několikrát jsme opakovali živý betlém. Nejdříve se líbil a návštěva byla velká, ale zájem postupně opadal. Tak jsme zkusili průvod. A jak vidíte, zájem lidí se vrátil,“ uzavírá radostně P. Vavro.
(mach, vaš)


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou