26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Vysokoškoláci slavili v Brně církevní silvestr

4. 12. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/49 Mediální hvězdy církve, 4.12.2006, Autor: Václav Štaud

Úterý po slavnosti Krista Krále bývá pro brněnskou komunitu Vysokoškolského katolického hnutí (VKH) radostným silvestrovským dnem. V listopadu? Ano, končí totiž církevní rok. Než s vážností vstoupí do adventních příprav na příchod Spasitele, chce se mládež důkladně pobavit. Večer nazývají „Mecheche“ a letos se uskutečnil už popatnácté.

Tentokrát se tři stovky přátel sešly v klubu Sýpka. Večer zahájili studenti tradičně společnou modlitbou a pak se již tančilo a poslouchala hudba. Předsedkyně VKH Brno Kristýna Valerová vzpomíná: „Už jsme tu měli tolik dobrých recesistických nápadů, že se těžko hledají nové. Letos byl zvolen styl sekáč. To znamená, že vstup byl povolen jen v oblečení z prodejen second handu.“ Podle většiny členů to ale bylo velmi jednoduché, protože studenti prý stejně v ničem jiném nechodí, směje se posluchačka právnické fakulty. Nešlo však jen o oblečení, ale také o šňůru zábavných soutěží, které mladí katolíci pro tento večer vymysleli a připravili.
Snad největší ohlas vyvolal úkol rozesmát tři nejprotivnější pracovnice studijního oddělení. Zkušení studenti vyšších ročníků je dokázali zahrát naprosto věrně, „rozesmívači“ to měli těžké. Nechyběla vtipná taneční soutěž, výběr nejpůsobivějšího kostýmu ani dražba. Během ní se přítomný dav nechal strhnout k urputnému boji o staré děravé tepláky.
O půlnoci se silvestrovská zábava zastavila. Přišel čas druhé modlitby večera. To se již posluchači řady fakult pěti vysokých škol zamýšleli také nad svými povinnostmi vrcholícího semestru a neodkladnými úkoly adventu. Přestože pak hudba ještě chvíli hrála, účastníci Mecheche se pomalu rozcházeli. Vysokoškolská mládež v Brně si nyní vybírá z bohaté nabídky duchovního programu. Sem patří kromě pravidelných bohoslužeb, ranních rorátů a večerních adorací ve studentském kostele Panny Marie také oblíbená adventní noční pouť do neznáma, vernisáž obrazů P. Stanislava Weigla v galerii studentského centra, přednášky, koncerty duchovní hudby, ale i mikulášské výpravy do nemocnic a domovů důchodců či celoroční služba bezdomovcům...


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou