26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Vietnamská mládež tábořila na Svaté Hoře

14. 7. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/29 Víra za mřížemi, 14.7.2010, Autor: Jiří Prinz

Léto je dobou prázdnin a dětských táborů. Jeden takový tábor vyrostl v prvních červencových dnech i v areálu významného poutního místa na Svaté Hoře u Příbrami. S nápadem, jak dodat prázdninovým dnům duchovní rozměr, přišla u nás žijící komunita vietnamských katolíků.

Prostranství bezprostředně sousedící s rozlehlým barokním komplexem na Svaté Hoře připomíná malé stanové městečko. Areálem se rozléhající dětský křik jasně dokazuje, že jsme na dětském letním táboře. Tento tábor se však od jiných podobných táborů liší: děti i pořadatelé jsou vietnamské národnosti. Na Svatou Horu jich v sobotu 3. července přijelo 140 (z toho bylo 110 dětí) a letos zde táboří už potřetí. „Svatou Horu si vybíráme jednak proto, že je tu krásně, a jednak i pro posvátnost tohoto místa. Důležitou roli ve výběru Svaté Hory ale hraje i fakt, že zde působí náš kaplan,“ vysvětluje jeden z pořadatelů dětského vietnamského tábora Jiří Pham Thanh Phong, podle něhož mládež, která se letního tábora účastní, pochází ze všech koutů České republiky. „Vietnamců katolického vyznání je v Česku asi 800. Ve Vietnamu tvoří katolíci zhruba 10 % populace, zde nás je ale méně. Ale i tak tu působí tři naši kaplani,“ dodává Jiří. Program, který pořadatelé pro děti připravili, zahrnuje nejen soutěžení v různých sportovních disciplínách, ale má i svou duchovní složku. Vedle ranní bohoslužby či večerní adorace se organizátoři snaží zakomponovat náboženské prvky i do jednotlivých soutěží. „Jednou z nich je například příprava masa grilováním, kde porota hodnotí nejen chutnost upraveného masa, ale i to, nakolik se soutěžícím podařilo úpravou pokrmu vyjádřit nějaký křesťanský symbol. Například tak, že jídlo upraví do tvaru kříže,“ vysvětluje Jiří. Jiný příklad představuje soutěž ve znalostech Bible. „Pořadatelé nám četli otázky nejen ve vietnamštině, ale i v češtině, protože některé děti už vietnamsky moc nerozumí. Pak jsme si vybírali jednu ze čtyř nabízených odpovědí, přičemž na rozmyšlenou jsme měli jednu minutu. Našemu družstvu se ale bohužel moc nedařilo,“ hodnotí soutěž patnáctiletá gymnazistka, která při křtu získala jméno Terezie.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou