26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Velehradská pouť se nesla ve znamení křtu

13. 7. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/29 Charismatická konference, 13.7.2011, Autor: Tomáš Kutil

„Věříte v Boha, Otce všemohoucího, Stvořitele nebe i země?“ zeptal se moravský metropolita arcibiskup Jan Graubner. Mohutné „věřím“ ze zhruba 25 tisíc hrdel mu okamžitě zaznělo v odpověď. Poutníci, kteří 5. července připutovali na Velehrad, během slavnostní mše společně obnovili své křestní vyznání, a udělali tak první krok v přípravě na významné cyrilometodějské jubileum v roce 2013.

Spolu s arcibiskupem Graubnerem koncelebrovali mši svatou ostatní čeští a moravští biskupové. Obavy, že účast na pouti bude letos slabší kvůli deštivému počasí, které nad Velehradem vládlo ještě předchozí den, se nakonec nepotvrdily a celé prostranství okolo baziliky se zcela zaplnilo poutníky.

Naplno se ponořit do krista

Celou bohoslužbou se jako červená nit vinulo téma křtu. Při přinášení obětních darů přijal arcibiskup Graubner symboly křestní vody, roušky a svíce a také v homilii se brněnský biskup Vojtěch Cikrle zaměřil na tuto svátost. „Slovo křest je dnes často zneužíváno jako výraz pro slavnostní prezentaci knih, hudebních nosičů, dopravních prostředků, zvířat a všech možných dalších předmětů. Jeho význam je ale ponoření do Krista, ,vkristění‘, připojení se ke Kristu. Křtem jsme doslova ,namočeni‘ do toho, co chce on,“ zaznělo z úst brněnského biskupa. V závěru homilie přidal i několid rad, jak si svůj křest připomínat a obnovovat. Vyzdvihl například význam kropenky v domech či bytech a vyzval prarodiče, aby svým vnukům a vnučkám ukazovali jejich křestní roušky a mluvili s nimi o významu této svátosti pro každodenní život.

NEVIDOMÝ AFRIČAN I AMERICKÁ HVĚZDA

Předvečer svátku obou věrozvěstů patřil tradičně koncertu Večer lidí dobré vůle, který letos ozvláštnili dva zajímaví hosté. Spolu se Jiřím Pavlicou a Hradišťanem vystoupil nevidomý kytarista a zpěvák Solo Dja Kabako z africké Burkiny Faso, který si publikum rychle získal svým podmanivým hlasem. Hlavní hvězdou večera byl pak americký hudebník John Michael Talbot. Vrcholem jeho vystoupení byla česko-anglická verze písně Rájem, jíž je autorem a o níž se dá bez nadsázky říci, že v Česku mezi křesťany zlidověla. Po skončení přímého televizního přenosu přidal John Talbot pro zhruba 17 tisíc diváků ještě další dvě písně, které chtěl doprovodit evangelizačním komentářem. „Ten překlad do češtiny se moderátorovi moc nepovedl, vznikla z toho spíš groteska,“ glosoval výsledný dojem jeden z poutníků. Přesto při závěrečné písni dokázal Talbot přimět všechny přítomné, aby se postavili, chytili se za ruce a symbolicky vytvořili jedno společenství.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou