16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Ve Žďáru fandili rodině

2. 9. 2014

|
Tisk
|

„Co se to tady děje?“ vyptávali se kolemjdoucí obyvatelé Žďáru nad Sázavou minulou sobotu po ránu. Město totiž zaplavily tisíce lidí. „Je tu národní pouť rodin, přijďte se podívat,“ zněla odpověď. 

Vydání: 2014/36 Ve Žďáru fandili rodině, 2.9.2014, Autor: Jiří Macháně

Veliké bubliny u stánku KT ve Žďáru nad Sázavou přilákaly nejen děti, ale i dospělé. Snímek Jiří Macháně
Brzy po ránu to vypadalo, že by organizátoři měli povolat ke krájení mlhy Rákosníčka. Rodiny však první pokusy podzimu neodradily. Lidé postupně zaplnili všechna nádvoří a zahradu někdejšího cisterciáckého kláštera. Jako první se jim do cesty stavěli organizátoři, kteří zvali k podepsání dárku pro hlavního celebranta, kardinála Dominika Duku – velkého hokejového dresu s mottem pouti „Fandíme rodině“. 
S poutí rodin mají ve Žďáře nad Sázavou desetiletou zkušenost. Letošní se však z diecézní rozrostla při příležitosti oslav 20. výročí Mezinárodního roku rodiny vyhlášeného OSN na pouť národní. Dorazili tak lidé i ze vzdálených koutů republiky – například farníci z chodského hlavního města Domažlic. 
O úvod pouti se postaral karmelitán Vojtěch Kodet. „V rodině nežijeme ze sebe samých, ale z Boží milosti. Nesmíme ztratit identitu křesťanské rodiny, která na první místo klade to, co pro nás vykonal Bůh a co se snažíme předat dál,“ připomněl P. Kodet.
MÍSTO BEZPEČÍ, RŮSTU A OBDAROVÁNÍ
Poutníci zaplňovali první nádvoří zámeckého areálu, kde je přivítal biskup-hostitel Vojtěch Cikrle. Hlavní celebrant kardinál Dominik Duka se ujal i role kazatele. „Rodina nás spojuje jako veliké společenství mužů a žen, sester a bratrů i s těmi, kteří s námi nesdílejí naši víru,“ řekl pražský arcibiskup hned v úvodu. Věnoval se zejména příčinám zhoršujícího se postavení rodin ve společnosti. „Křesťanství stojí a padá s pojetím rodiny, prostorem pro početí a zrození, které vyrůstá z manželství. Rodina je místo, kde jsme poznali lásku. A z lásky, setkání muže a ženy, jsme všichni přišli na tento svět. Je to místo bezpečí, růstu, obdarování a prvního setkání s Bohem,“ uvedl český primas. 
„Potřebujeme restituci manželství a rodiny, jinak nám nehrozí krize, ale katastrofa. Dovolte mi proto poděkovat všem iniciativám, jednotlivcům a hnutím i politikům, kteří usilují o podporu rodiny, dodal kardinál Duka.“ 
Během pouti nechyběly ani zábavné aktivity. Dospělí mohli navštívit výstavy či nakupovat u stánků zejména dobročinných organizací. Děti zase dostaly čas a prostor řádit například při rytířské bitvě nebo osvěžit znalosti Písma při soutěži. Velkou atrakcí byly vedle nafukovacích balonků veliké bubliny u stánku KT. „Bylo moc milé, kolik čtenářů nás navštívilo a zajímalo se o naši novinářskou práci,“ pochvaloval si zájem poutníků šéfredaktor Antonín Randa. 
Ani hluk dětských her a veselí od stánků však nedoléhaly do baziliky, kde poutníci nacházeli ticho nejen pro modlitbu, ale i pro svátost smíření. Pouť zakončilo procesí na Zelenou horu, poutní místo nad městem.
Rodiny zejména z olomoucké arcidiecéze se v sobotu sešly také na Svatém Hostýně. „Pouť rodin a učitelů na závěr prázdnin má u nás už tradici, proto jsme se s organizátory celostátního setkání dohodli, že ji rušit nebudeme. S účastníky ve Žďáru jsme byli spojeni v modlitbě za rodiny naší vlasti,“ sdělil Josef Záboj z pořádajícího Centra pro rodinný život v Olomouci. Bohoslužbě předsedal arcibiskup Jan Graubner a po ní byly nabídnuty dva souběžné programy. Ten pro rodiny obsahoval například přednášku o vděčnosti, loutkové divadlo či hry a soutěže. „Učitelé si mohli vyslechnout přednášku arcibiskupa Graubnera na téma ‚Eucharistie v životě učitele‘. O působení této svátosti ve svém životě pak mohli rozjímat při společné modlitbě Cesty světla,“ doplnila Zdislava Vyvozilová z arcidiecézního Centra pro školy, podle níž je smyslem setkání poděkovat za čas volna a odpočinku a připravit se na nový školní rok.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou