23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Ve Křtinách shromažďují děkovnou poštu pro Ježíška

3. 1. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/2 Jaroslav Seifert, 3.1.2011

Každoročně svěřují děti Ježíškovi svá přání týkající se vánočních dárků. Nebývá však zvykem, aby za obdržené dárky děti Ježíškovi také poděkovali. Změnit se to rozhodl křtinský farář P. Jan Peňáz.

První schránka určená děkovným dopisům Ježíšovi na našem území leží od Vánoc v mariánském kostele v sousedství betléma. Je to kufr, do něhož byly nejdřív naskládány papírové vlaštovky. Na ně zdejší děti během loňské květnové Noci kostelů napsaly své modlitby a pak je vypustily z kůru. K nim nyní mohou lidé až do konce vánoční doby přidávat dopisy Ježíškovi. „Za dárky – za ty, které jsme našli pod stromečkem, ale i za všechny ostatní – mohou a mají děkovat děti i dospělí,“ říká P. Jan Peňáz. „Také já jsem mezi vlaštovky vložil dopis s poděkováním. Protože se nedávno podařily dvě oční operace, bez nichž bych brzy přišel o zrak. A vím, že i každý další dospělý má mnoho důvodů k díkům za Boží dobrotu,“ dodává křtinský farář, podle něhož nová myšlenka rychle nalezla ve zdejší farnosti odezvu a kufr se postupně zaplňuje. Jak dále P. Peňáz uvedl, dopisy je třeba vkládat do kufru zalepené, otvírat je nikdo nebude. Každý dopis bude očíslován, aby se neztratil. Akce potrvá až do 2. února, kdy církev slaví svátek Uvedení Páně do chrámu – Hromnice. „Poté vložíme dopisy do země na kněžském hrobě ve Křtinách. V Jeruzalémě chrámoví služebníci také vybírají papírky s modlitbami ze škvír ve Zdi nářků a pohřbívají je. Je to starobylý zvyk a jeho dodržováním se nám například zachovaly vzácné biblické svitky z prvních staletí,“ vysvětluje křtinský farář.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou