26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Varhany budou šperkem katedrály

20. 11. 2018

|
Tisk
|

Jako křišťálový náhrdelník rozprostřený pod rozetou svatovítské katedrály budou vypadat nové varhany, které pro hlavní chrám v zemi vznikají v dílně barcelonského varhanáře Gerharda Grenzinga. Tvůrcem podoby varhan je designér Peter Olah.

Vydání: 2018/47 Varhany budou šperkem katedrály, 20.11.2018, Autor: Jiří Prinz


Navrhuje interiéry automobilů Škoda i trofeje pro cyklistický závod Tour de France. Nyní vytvořil slovenský designér Peter Olah i podobu varhan pro svatovítskou katedrálu. Na tiskové konferenci minulý týden přiblížil svůj přístup k dílu. „Když designér dostane úkol, chce vytvořit solitérní dílo, které na sebe strhne pozornost. Katedrála je ale tak dokonalá, že jsme k úkolu přistoupili přesně opačně: vytvořit dílo, které nebude působit rušivě a zcela se podřídí prostoru,“ říká Peter Olah, designér Škody Auto, která se stala generálním partnerem stavby varhan. Inspiraci našel v severních Čechách, v kraji proslaveném výrobou českého křišťálu. „Nachází se tu Panská skála, které se pro její tvar říká Varhany. Když v zimě skála zmrzne, led na ní vytvoří ozdoby podobné křišťálu. A právě tento pocit chceme přenést do katedrály. Rozhodli jsme se proto varhany pojmout jako skleněný šperk, který bude obepínat rozetu katedrály,“ vysvětluje. V kombinaci píšťal se skleněnými prvky je podle něho i originalita díla. „Nevím o tom, že by někde ve světě takovéto řešení zvolili,“ dodává designér, pro něhož bylo největší výzvou navrhnout nástroj tak, aby nezakrýval rozetu.
Varhany se rozezní v roce 2020
Mezitím v Barceloně pokračuje stavba nových varhan. Podle organologa pražského arcibiskupství Štěpána Svobody jsou zhotoveny již tři pětiny píšťal. „Varhany už dokonce poprvé zahrály. Stalo se tak při příležitosti stého výročí naší republiky. Byli jsme v tu dobu v dílně pana Grenzinga a on nám na právě dokončeném rejstříku Chamade (španělská trompeta) nechal zahrát českou a slovenskou hymnu. Tyto skladby jsou tak vůbec prvními díly, které na nově vznikajícím nástroji zazněly,“  prozrazuje organolog. Za rok, při příštím svátku vzniku republiky by už měly v této dílně hotové varhany předvést první koncert, po kterém budou rozloženy a převezeny do Prahy. V katedrále by měly poprvé zahrát na jaře 2020.
Vybráno už přes 66 milionů
Na nový nástroj se vybralo již přes 66 milionů korun, zapojilo se na šest tisíc dárců z řad firem, řady obcí i jednotlivců. Cílová částka je přitom 80 milionů. „Energie, s jakou se tolik lidí i společností zapojilo, nás upřímně dojala. Je skvělé vidět, že naše země má společná témata, která nás dokážou strhnout a spojit, abychom učinili něco dobrého,“ říká k tomu kardinál Dominik Duka. Ten už tuto neděli požehná na Svaté Hoře u Příbrami novým varhanám, které pro zdejší baziliku Nanebevzetí Panny Marie zhotovil varhanář Vladimír Šlajch.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou