26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Už bojují jinak - a lze se k nim i přidat

24. 7. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/30 Jak vychovat děti ve víře?, 24.7.2007, Autor: Jiří Macháně

Uvízne-li našinec v koloně na dálnici u sousedů v Německu, velmi pravděpodobně se mu stane, že mu zaklepou na okénko auta. Zvláště ve vedrech, která letošní léto provázejí. Nabídnou vodu a případně zdravotní pomoc. Kdo? Maltézští rytíři nebo některá z jejich organizací.

Kdo byl letos na Velehradě, mohl vidět desítky mladých lidí v červených vestách s bílým křížem, kterak se starají o vozíčkáře. Byli to dobrovolníci české Maltézské pomoci. A kdo se v srpnu vypraví na trutnovský hudební festival či na Celostátní setkání mládeže, určitě se tam potká s maltézským týmem zdravotního dozoru. „Poskytujeme první pomoc – obvykle pomáháme lidem, kteří omdlí, zkolabují, vymknou si kotník nebo se říznou. Snažíme se i o prevenci – ve vedrech roznášíme vodu. Nebo když se někdo, třeba při vinobraní, bohužel opije a někde leží, snažíme se ho vzbudit, přesunout do stínu a uložit na bok, aby mu nezapadl jazyk,“ vysvětluje Petr Wolf z Maltézské pomoci.
Služba na ucpaných českých dálnicích není podle jeho slov v personálních silách Maltézské pomoci. Všechnu práci totiž dělají dobrovolníci – a ti zvláště v době táborů a dovolených chybí.
Dobrovolníkem Maltézské pomoci se přitom může stát každý, kdo má chuť věnovat trochu volného času druhým lidem. „Projektů je na výběr spousta v sociální a zdravotní oblasti – záleží na tom, kdo k čemu tíhne. Chodíme do domovů důchodců povídat si se starými lidmi, jezdíme s vozíčkáři na výlety či sháníme přímo zdravotníky, kteří jezdí na hromadné akce,“ říká Petr Wolf. Zájemci mohou kontaktovat některé z diecézních center Maltézské pomoci – více informací lze nalézt na www.maltezskapomoc.cz.



Rady na cesty od Maltézské pomoci
- Nepodceňujte rizika spojená s cestami do zahraničí a uzavřete cestovní i zdravotní pojištění.
- Na cestu autem je nejlépe vyrazit ráno a večer, kdy ještě není horko. Nemáte-li klimatizaci, dělejte častější přestávky. Buďte pozorní k dětem, cestování i horko snáší hůř než dospělí.
- Na řízení vozidla oblékejte lehké oblečení.
- V případě náhlé únavy zastavte. Většinou postačí procházka, protažení, džus či káva.
- Je-li to možné, střídejte se v řízení se spolucestujícími. Jste-li hodně unaveni, vyspěte se!
- Uvíznete-li v koloně vozidel, zejména na dálnici, snažte se ji co nejdříve opustit.
- V případě, že kolona v horkých dnech stojí zcela, dodržujte zejména pitný režim. Mít v autě kanistr s vodou není nikdy na škodu. Nezdržujte se jen v autě, kde je vždy vyšší teplota.
- Do lékárničky kromě jiného přidejte léky proti bolesti a na snížení teploty, proti průjmům, na alergie, spáleniny a oční kapky. Nezapomeňte léky, které pravidelně užíváte!
(pw)


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou