23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Tu polévku by mi Pohlreich možná i pochválil

29. 9. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/40 Facebook, 29.9.2010

V redakci sedává za stolem, na němž se vrší stohy knih, výstřižků a tiskovin. Zazlíváme mu ten nepořádek, ale jednou za rok se nakonec ukáže, proč své doupě staví. V ten den JAN PAULAS vstane a radostně ohlásí, že nový Cyrilometodějský kalendář „má po kupě“. Je totiž nejen editorem KT, ale sestavuje i zmíněný čtecí kalendář. V těchto dnech, kdy knížka míří na pulty knihkupců, kolega zahájil velký úklid. K jeho nemalé radosti jsme jej vyrušili, aby čtenářům KT výsledek svého několikaměsíčního snažení představil.

Takže: Jak bys představil Cyrilometodějský kalendář (CMK) někomu, kdo jej dosud nikdy nedržel v ruce?

Jak vysvětlit někomu, kdo nikdy nejedl mango, jak chutná? Můžeš se snažit tu chuť neobratně popsat, ale nejlépe je mango ochutnat – a pak se třeba stát jeho velkým milovníkem, který si zpívá se Zuzanou Navarovou: „Kdo nejed´ mango, smutně žil…“ Kdo dosud nečetl CMK, možná také žil o něco chuději, než by býval mohl. Ale nechci přehánět. Čtecí kalendář se nemůže měřit s díly klasiků. Nabízí ale spoustu cenných malých inspirací, jakých je k životu potřeba. Zkrátka má v sobě více chutí, které jsou nějak sladěny, takže snad nejde – aspoň doufám – o dort podle receptu pejska a kočičky. To by se k němu čtenáři každý rok nevraceli. Spíš doufám, že je to příjemná polévka z rozmanitých ingrediencí, kterou by mi televizní kuchař Zdeněk Pohlreich snad i pochválil.

Tedy spíš lehké čtení?

Kdeže. Správná četba má čtenáře také někam posouvat, otvírat mu nové obzory a trochu ho i zneklidňovat. Právě určitý zdravý neklid nás vede k tomu, pohnout se z místa – a vyrazit třeba na výlet. Těch ukolébavek je na našem trhu dost: od bezduchých barevných časopisů po vnitřně prázdnou literaturu populárních autorů. Tuto řadu kalendář opravdu nechce rozšiřovat. Chce se člověku stát spíše milým přítelem na pomyslném výletě po různých krajinách, některých třeba dosud neobjevených. Každý rok se mi totiž někdo ze čtenářů kalendáře svěří, že díky němu objevil toho a toho autora, kterého předtím neznal. A že ho to obohatilo. A to potěší.

Není přesto v době internetu a záplavy knižních nabídek „čtecí“ kalendář poněkud přežitý formát?

Kdyby byl přežitý, lidé by si ho nekupovali – a zanikl by. To, že stále vychází, je dokladem, že má lidem co říct. A nejen to. Když máme u nás knížku s nákladem kolem deseti tisíc, mluvíme o bestselleru a o úspěšném autorovi. V tomto směru je kalendář bestsellerem, i když jeho autorů je víc. Právě ten velký čtenářský zájem je nejlepší odpovědí na tvou otázku. Možná lidem právě tento druh čtení v dnešní době citelně chybí – rádi si přečtou knihu, do tramvaje, do autobusu, na chatu nebo večer na nočním stolku by měli raději kratší literární útvary: povídky, fejetony, krátké duchovní úvahy a rady, básně, sentence, rozhovory a medailony zajímavých osobností, črty atd. To vše Cyrilometodějský kalendář nabízí v jednom balení, navíc za bezkonkurenčně lidovou cenu 85 korun za 230 stran textu. No – nekupte to.

Čím bys nalákal čtenáře k zakoupení letošního CMK? Co v něm tentokrát stojí za to?

Záleží na tom, jakého čtenáře mám před sebou. Tak vyberu z každého soudku aspoň něco. Z těch dosud nepublikovaných textů je to určitě příběh statečného kněze P. Františka Štveráka, vězně nacismu i komunismu, který pro kalendář poskytla autorka úspěšné monografie o kardinálu Beranovi Stanislava Vodičková. Úplným zjevením jsou pro mě fejetony Markéty Kartákové, maminky na mateřské, která píše o svých rodinných trampotách tak vtipně, svěže a trefně (i s duchovním přesahem), že si říkám, kolik takových utajených autorů po světě běhá. Neméně podnětný bude určitě cyklus úvah převora rajhradského kláštera Augustina Gazdy, apokryfy Jana B. Zacha či texty z pera zesnulého kardinála Špidlíka, Anselma Grüna, Czesława Miłosze, Františka Lízny, Jana Balabána a řady dalších. Chtěl bych upozornit i na cyklus úvah nad fotografiemi Dany Kyndrové z pera známých osobností: P. Tomáše Halíka, Jiřího Grygara, biskupa Václava Malého, Jiřiny Šiklové a jiných. Ale opravdovou lahůdkou letošního Cyrilometodějského kalendáře je představení pozoruhodného výtvarníka Štěpána Zavřela, který je dodnes ceněný víc ve světě než u nás. Jeho ilustrace tvoří hlavní výtvarný doprovod kalendáře.

A jak si CMK nejsnáze opatřit?

Nejjednodušší je stavit se ve svém oblíbeném knihkupectví, kde prodávají duchovní literaturu. Určitě ho budou mít. Kdyby ne, jistě ho knihkupec zajistí. A kdyby snad nechtěl pečovat o svého zákazníka, lze se obrátit přímo na distributora, který jej zašle na dobírku

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou