26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Trapistky mají nový chrám

1. 8. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/31 Klášter má nový chrám, 1.8.2012, Autor: Tomáš Kutil

Za „výjimečnou a velmi emotivní chvíli“ označil minulou sobotu kardinál Miloslav Vlk vysvěcení nedávno dokončeného kostela, který je hlavní stavbou kláštera sester trapistek ve středočeských Poličanech. Byl to právě kardinál Vlk, kdo před pár lety trapistky ze slunné Itálie do Čech pozval a v roce 2008 jim požehnal základní kámen vznikajícího kláštera.

Vysvěcení klášterního kostela, které se v Čechách děje velmi zřídka, si nenechaly ujít stovky lidí. Jen díky dobrovolníkům se podařilo příjezd všech poutníků dobře zvládnout, přestože do Poličan vede jen velmi úzká silnička. Louka vedle malé vesničky, kterou obývá pouze pár desítek lidí, se proměnila v rozlehlé parkoviště, protože záplavu aut, která přijela, by ani rozlehlý areál nového kláštera nedokázal pojmout.

Ostatně ani právě svěcený kostel svou kapacitou nestačil, tudíž většina poutníků sledovala událost venku na velkoplošných obrazovkách. I tak ale se sestrami vše intenzivně prožívali. „Cítila jsem tu Boží blízkost a sílu víry všech, kdo přijeli,“ popsala atmosféru sr. Anna, františkánka z Brna. V areálu kláštera je podle ní především cítit klid, po kterém dnes mnoho lidí prahne, a celý komplex je z jejího pohledu velmi dobře začleněn do okolní krajiny.

Vlastní liturgii svěcení trapistického kostela pro sestry připravili bratři trapisté z kláštera Nový dvůr a Sept-Fons ve Francii. „Už jsme měli zkušenost ze svěcení v Novém Dvoře a znovusvěcení kostela v Sept-Fons, přesto jsme museli velmi bedlivě sledovat, co má kdy přijít, a vše předem pečlivě připravit,“ vysvětlil br. Placid z Nového Dvora, který byl během liturgie jedním z hlavních asistentů celebrantů. A na práci toho měl nejen on opravdu hodně. Během zhruba tříhodinové liturgie se celý kostel kropil svěcenou vodou, stěny chrámu i oltář byly důkladně pomazány křižmem, do oltáře byly vloženy ostatky svatých a poté na něm na několika místech hořelo kadidlo. Každý úkon provázely příslušné modlitby a zpěv sester. Vše bylo navíc podle trapistického způsobu prováděno velmi zvolna a důkladně. Například při pomazání stěn kostela křižmem museli kardinál Vlk a biskup Jan Vokál vylézt na několika místech na připravené žebříky a stěny pomazat ve výšce zhruba čtyř metrů.

„Dnešní událost je pro mě především velkou radostí. Zároveň ukazuje, že příchod sester trapistek byl opravdu Božím plánem – že ho sestry správně pochopily a Bůh jej pak dovedl až do konce,“ uvedl pro KT kardinál Vlk. Úkolem komunity trapistek v Poličanech podle něj především je, aby svým životem a modlitbou posvěcovaly celou Českou republiku. „Sestry se každý den modlí modlitbu zasvěcení a zahrnují do ní všechny obyvatele naší země,“ doplnil kardinál Vlk. Kromě něj se sobotní slavnosti zúčastnili biskupové Jan Vokál a František Radkovský, nechyběli ani generální opat cisterciáckého řádu přísné observance Dom Eamon Fitzgerald a několik dalších opatů i abatyší z trapistických komunit.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou