26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Trapisté v Novém Dvoře oslavují patnáct let

22. 8. 2017

|
Tisk
|

Trapistický klášter Matky Boží v Novém Dvoře nedaleko Toužimi vznikl před patnácti lety – byl založen 20. srpna 2002.

Vydání: 2017/34 Povzbuzení mládeže z Olomouce, 22.8.2017, Autor: Alena Ouředníková


Bratři trapisté, kteří do té doby v České republice nikdy nepůsobili, našli své sídlo v hospodářské budově patřící historicky nedaleké premonstrátské kanonii v Teplé. „Po delším hledání jsme právě tady objevili vyhovující lokalitu v lednu 1999 a na podzim téhož roku se začalo s rekonstrukcí značně zchátralého objektu, který byl za totality využíván k zemědělským účelům,“ vzpomíná bratr Maria Josef. Následně byl přistavěn nový kostel, architektonický skvost projektovaný známým londýnským architektem Johnem Pawsonem. Chrám vysvětil 2. září 2004 plzeňský biskup František Radkovský. Klášter pak byl 14. září 2007 povýšen na převorství a o čtyři roky později, 8. prosince 2011, na opatství. Prvním a dosavadním opatem se stal Dom Samuel Lauras.
Řehole svatého Benedikta a cisterciácká tradice tu v sobě pojí společný život a nezávislost, práci a modlitbu, chudobu, ticho, prostor a samotu, jež umožňují směřovat k Bohu. V současné době tato kontemplativní mezinárodní komunita trapistů čítá kolem 25 členů, kde většinu tvoří Češi, ale najdeme zde i Slováky a Francouze či příslušníky chorvatské a holandské národnosti. Kontemplaci spojují s prací v lese a na poli, chovem ovcí či výrobou hořčice a kosmetických přípravků.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou