26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Teologická fakulta a Jihočeská univerzita

3. 2. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/6 Mladí řeholníci, 3.2.2011, Autor: Tomáš Machula

Když vznikaly první univerzity, byly teologické fakulty jejich krystalizačním jádrem a vrcholem, k němuž univerzitní vzdělání směřovalo. Dnes je situace poněkud odlišná. Oblast přirozeného poznání se rozvinula do nebývalé šíře a sekularizace smysl pro teologii na univerzitě oslabila. Výsostné místo teologie na současných univerzitách však žádná jiná disciplína nepřevzala. Fakulty jsou dnes rovnocenné. Některá může být větší, bohatší, vědecky úspěšnější apod. Každá je ale platnou součástí celku univerzity, které slouží svým vlastním originálním způsobem. Jaké je místo fakulty Teologické?

Obecně je zařazení Teologické fakulty do univerzity významné pro teologii i pro ostatní disciplíny. Teologie získává nové podněty, neboť životní zkušenost a praxe je pro ni jedním z významných zdrojů. Komunikace s jinými vědami kromě toho teologii brání, aby se uzavírala sama do sebe. Je to samozřejmě dvojsečná zbraň, neboť může vést k nežádoucí defenzivě teologie a k nebezpečí ztráty vlastní identity, smyslu pro nadpřirozený zdroj a církevní kontext teologie. V životě je tomu ale tak, že každá šance s sebou nese i nebezpečí a každá krize naopak výzvu. Tak jako se duchovní život neobejde bez zkoušek, musí i teologie být vystavována podnětům z vnějšku a kritickému tříbení. Pro jiné disciplíny je teologie významná kromě podobné kritické funkce jako doplnění nebo naopak osvětlení vlastních východisek. Historikové, uměnovědci nebo filozofové a další potřebují teologii jako disciplínu, bez níž by řada jejich témat nebyla pochopitelná. Pomáhající profese zase potřebují teologii kvůli odpovědi na základní otázky své vlastní identity: „Proč vlastně pomáhat bližnímu?“ a „Kdo je můj bližní?“ Konkrétně na naší univerzitě jsou nejbližšími partnery pro TF pravděpodobně fakulty Filozofická a Zdravotně sociální. Sociální obory se učí jak na ZSF, tak na TF a na obou místech mají svůj vlastní profil a identitu, které se vzájemně doplňují. Na filozofii má TF dokonce v rámci univerzity jakýsi monopol, což je pro nás velký úkol a závazek. Ale zajímavé vztahy jsou i s fakultou Přírodovědeckou, od tématu vztahu teologie a přírodních věd až po leckdy provokativní, ale zároveň inspirativní hlasy přírodovědců. Budějovická fakulta je však nejen teologií mezi jinými fakultami. Je obdobným dialogem sama v sobě. Tím, že se věnuje čtyřem oblastem, tj. teologii, filozofii, sociální práci a pedagogice volného času, má tuto otevřenost ke spolupráci na obě strany takříkajíc v genech.

Autor je děkanem TF JU

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou