26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Svatý Václav spojuje i po tisíci letech

29. 9. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/40 Facebook, 29.9.2010, Autor: Tomáš Kutil

Svátek sv. Václava slaví stát a církev díky Národní svatováclavské pouti ve Staré Boleslavi už několik let společně. Nejinak tomu bylo i letos, dokonce s jednou novinkou. V úterý večer se totiž konala slavnostní obnovená premiéra osmdesát let starého němého velkofilmu Svatý Václav, doprovázená Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu.

Aby se mohla obnovená premiéra uskutečnit, muselo spojit své síly Arcibiskupství pražské, Kancelář prezidenta republiky i Úřad vlády. „Kult svatého Václava byl vždy pojítkem jak mezi jednotlivými církvemi v naší zemi, tak mezi státem a církví,“ řekl pražský arcibiskup Dominik Duka, který oceňuje, že osobnost sv. Václava spojuje i v nynější moderní době. Letošní spolupráci pak pokládá za velmi dobré východisko pro další vztahy mezi církví a státem. „Jsme velmi rádi, že se můžeme na oslavách svátku sv. Václava aktivně podílet,“ zdůraznil Jiří Weigl, vedoucí Kanceláře prezidenta republiky, a připomněl roli Hradní stráže, která každý rok s nejvyššími poctami převáží lebku sv. Václava na staroboleslavskou Národní pouť. „Hraný film Svatý Václav je v dějinách české kinematografie raritou,“ řekl o obnovené premiéře filmu muzikolog Viktor Velek, který kvůli ní bádal v archivech. Film byl už ve své době kontroverzní, kritikou byl přijat smíšeně a mezi diváky nevyvolal tak veliký zájem, jaký tvůrci očekávali. Přesto může být film pro dnešního diváka podle Velka nesmírně zajímavým zážitkem. Úřad vlády ČR rovněž vydal album dvou DVD s filmem Svatý Václav a s krátkým dokumentem režiséra Martina Suchánka o aktuálnosti svatováclavského tématu. „Byli bychom velmi rádi, kdyby se podařilo vydat oba filmy později ještě v nějaké levnější edici, aby se mohly dostat například do škol a k široké veřejnosti,“ uzavřel Viktor Velek.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou