23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Svatý Martin je u nás doma

6. 11. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/45 Jak se žije ekologickým zemědělcům, 6.11.2007, Autor: Jiří Macháně

Tuto neděli přijede sv. Martin podle předpovědí meteorologů zřejmě na bílém koni. A na řadu míst dorazí na koni alespoň v čele lampionového průvodu. V České republice se totiž stále více šíří různé tradice spojené s osobou tohoto světce – vojáka a biskupa. Kromě průvodů, které povede, se chystají také svatomartinské husy, rohlíky a víno.

Už několik let připravuje například farnost u sv. Martina v Praze-Řepích průvod pro celé místní sídliště. „Je spojený s duchovním programem, na který přichází až tisíc lidí. Nejdříve připravíme bohoslužbu slova v kostele svaté Rodiny,“ vysvětluje místní duchovní správce P. Daniel Janáček. Pak následuje průvod, ve kterém lidé putují v čele s jezdcem-sv. Martinem ke kostelíku, jenž je zasvěcený tomuto světci – tam následuje další program završený ohňostrojem. Každý z účastníků také dostane preclík.
Příprava speciálního pečiva je rozšířená i v jiných koutech republiky. V Podkrkonoší pečou hospodyňky „martiňáky“ – kynuté rohlíky s ořechovou náplní. V Martinicích nedaleko Velkého Meziříčí zase čtou každoročně legendu, na kterou se těší děti i dospělí, protože má sladké zakončení: „Jednou se zachtělo sv. Martinovi podívat na vesničku, kterou po něm pojmenovali. Když dojel do Martinic, nebyl nijak potěšen. Ves ožebračili cizí vojáci. Lidé si nemohli ani o pouti napéci koláče. Kůň svatého Martina dupal a za ním po zemi zůstávaly podkůvky. Jakési dítě se pro jednu shýblo, že si ji doma pověsí pro štěstí, ale světe, div se! Podkova byla pečená a mákem nadívaná. Všechny je tenkrát v Martinicích vysbírali.“ Dnes si podkůvky pečou místní obyvatelé sami. „Rozdávají se po mši svaté. A pokaždé přijede i jezdec, který představuje sv. Martina,“ vypráví místní duchovní správce P. Jan Peňáz. Snad po celé republice je známý pojem „svatomartinská husa“ pečená v nejedné domácnosti. Podle legendy se jí připomíná volba sv. Martina biskupem. Ze skromnosti se prý skryl mezi husy v husníku, a ty ho pak svým kejháním prozradily.

MLADÉ VÍNO JE SVATOMARTINSKÉ
„Včera proběhla degustace vín, které měly dostat známku Svatomartinské víno. A letos je výborné,“ prozradil KT minulý čtvrtek someliér Marek Babisz. Jak říká – o prestižní označení se ucházelo 178 vzorků, z nichž dvěma komisemi prošlo 144. Připraveno bude přes půl milionu lahví bílého, růžového i červeného vína. Toto víno bude možné ochutnat jako každoročně až od 11. listopadu a 11. hodiny tohoto dne.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou