26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Svatá Hora se raduje z varhan

27. 11. 2018

|
Tisk
|

Prvním místem, kde se nový papežský nuncius Mons. Balvo setkal s českou veřejností, byla Svatá Hora u Příbrami.

Vydání: 2018/48 Biskupové přivítali nuncia, 27.11.2018, Autor: Jiří Prinz


Kardinál Dominik Duka zde v neděli požehnal nové varhany v bazilice Nanebevzetí Panny Marie. Během nešpor v zaplněné poutní bazilice poprvé rozezněl unikátní nástroj z dílny varhanáře Vladimíra Šlajcha varhaník Jaroslav Tůma. Ten považuje toto dílo za „mezník v historii českého varhanářství“.
Kázání přenechal kardinál Duka generálnímu sekretáři ČBK P. Stanislavu Přibylovi. Byl to totiž on, kdo stál před lety, ještě jako duchovní správce zdejší farnosti a provinciál zde sídlících redemptoristů, u zrodu myšlenky na stavbu nových varhan. „Některé skutečnosti lze pouze vyzpívat. Patří mezi ně bezesporu Boží chvála. Proto my křesťané po vzoru židů, našich starších bratří ve víře, jsme lidé zpěvu. Rád bych tedy vyzpíval chválu těchto varhan,“ uvedl ve své homilii P. Přibyl. K žehnání byly na jeho popud vybrány skladby J. S. Bacha. „Nejen že byl věřící. Dovoluji si tvrdit, že byl jakýmsi teologem, který se vyjadřoval hudebními prostředky,“ vysvětlil. A skladba Preludium a fuga Es-dur (BWV 552) je podle Přibyla „hudebním traktátem o trojjediném Bohu“. Už před 20 lety, kdy začal vznikat plán na stavbu varhan, si představoval, že to bude první skladba, která na novém nástroji zazní. „Má předznamenání tři bé, tedy tři znamení, která posouvají příslušné tóny směrem dolů. Možná i volbou tóniny chtěl kdysi mistr Bach naznačit, že chápe Boha jako toho, kdo je ve třech osobách a jehož touhou je snížit se k člověku,“ připodobnil P. Přibyl, který hru na varhany také ovládá.
Nástroj, jehož stavba trvala deset let, pochází z dílny Vladimíra Šlajcha z Borovan u Českých Budějovic. Konečná cena varhan se vyšplhala přes 15 milionů korun. Kromě příspěvků od města a kraje získala farnost peníze převážně od dárců.
Pro varhaníka Jaroslava Tůmu jsou nové varhany „solitérem nemalého významu“. „Široko daleko nenajdeme podobnou koncepci rozvržení jednotlivých strojů ani srovnatelně pojatou sestavu rejstříkové dispozice,“ sdělil pro KT. „Jako varhaník často zažívám pocity, kdy mi některý nástroj vychází vstříc, jindy se mi brání, případně mi dělá nebo nedělá naschvály. Varhany se mohou chovat jako poslušný poník, anebo mě divoce vyhazovat ze sedla. Někdo asi dá přednost klidnému soužití. Je ale pochopitelné, že ne pro každého je poslušný a poddajný partner tím nejlepším a nejinspirativnějším. I mnohé nejhodnotnější vztahy mezi lidmi se rodí ze vzájemného obrušování hran a společného úsilí,“ přiblížil své sžívání s novým nástrojem svatohorský varhaník.
Součástí varhan jsou i čtyři zlaté hvězdy se zvonky na pedálových skříních, které se umějí při hře i efektně otáčet a v publiku probouzejí radost.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou