26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Sv. Pavel se vrací do brněnské katedrály

16. 4. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/16 Současná dětská kniha: kvalita či kýč?, 16.4.2007, Autor: Václav Štaud

Přestože areál brněnského biskupství znají lidé pod názvem Petrov, katedrála i diecéze mají hlavní ochránce dva – svatého Petra a Pavla. Jejich sochy z obou stran hlavního oltáře dominují celé galerii apoštolů. Ale právě když v roce 1991 slavil tento novogotický oltář sto let od svého zhotovení, stala se Pavlova plastika „majetkem“ neznámého zloděje.

Naděje na jeho návrat byla téměř nulová, a tak byla na prázdné místo časem postavena kopie. Na sklonku loňského podzimu však policisté pravého Pavla s přispěním náhody objevili při kontrole podezřelého auta a po identifikaci vrátili na Petrov.
Socha nyní nezbytně potřebuje péči restaurátora. Biskupství ale na rychlou opravu nemělo dost prostředků.
Příběh „dvou svatých Pavlů“, který postupně uveřejnilo několik deníků, naštěstí zaujal brněnského výtvarníka Stanislava Sedláčka. Sám se ozval pracovníkům biskupství s návrhem, že k tomuto účelu věnuje jeden ze svých akvarelů. Potřebné peníze přinesla dražba, která proběhla na portálu www.idnes.cz minulý čtvrtek.
Obraz znázorňující katedrálu na Petrově získal zatím neznámý dárce z Děčína. Nabídl částku 77 tisíc korun, přičemž vyvolávací cena činila 10 tisíc korun. Postaral se také o napínavý závěr celé akce, protože ještě pár minut před jejím ukončením se cena pohybovala pod čtyřiceti tisíci korunami. Oprava je tedy zajištěna.

NA MÍSTO AŽ O POUTI
„Když sochu ukradli, byl jsem krátkou dobu na dómě farářem. Ta událost mě velmi trápila. O to větší radost mám z tohoto apoštolova návratu,“ říká generální vikář Mons. Jiří Mikulášek. „Nevím, kde svatý Pavel těch 15 dlouhých let byl a co se s ním dělo. Ale vše mi to připadá velmi symbolické. Apoštol národů prožil v Kristových službách pestrý, dobrodružný život, byl často tupen, vězněn a bit. I tato plastika nese stopy nešetrného zacházení. Pavel statečně a za všech okolností evangelizoval. Jeho socha zase netradičním způsobem vyvolává zájem veřejnosti o Boží věci,“ dodává Mons. Mikulášek. Opravený svatý Pavel by se měl vrátit na původní místo v katedrále již letos v červnu při příležitosti hlavní diecézní pouti na počest svatých patronů Petra a Pavla. Bude to jeden z vrcholů oslav 230. výročí založení brněnského biskupství.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou