26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Sv. Mořic: místo, kde se uzdravuje lidská duše

10. 3. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/11 Politické procesy 50. let, 10.3.2010

Kolegiátní kostel sv. Mořice v Kroměříži si v letošním roce připomíná 750 let od svého vzniku. Každý návštěvník chrámu může na vlastní oči „číst“ stavitelské fáze, které zanechaly hmatatelné stopy na jeho architektuře – od rané gotiky přes renesanci, krásu baroka, regotizaci až do doby současné. Na výzdobě kostela se podíleli významní umělci a stavitelé, řada bezejmenných řemeslníků, dobrodinců a duchovních. V letošním roce si chceme mnohé z nich připomenout, přesto většina zůstane v zapomenutí.

Vlastní poslání chrámu je duchovní. Od prvopočátku je místem, kde se shromažďuje církev k oslavě Boží. Olomoučtí biskupové a donátoři měli za cíl především pozvednout duši člověka k Bohu. Kostel nese jméno sv. Mořice, mučedníka pro víru. Chrám si získal svou duchovní přitažlivost a stále ji má, a to i díky kapli Bolestné Panny Marie, která uchovává nádhernou gotickou pietu. Po dobu třech staletí přicházejí poutníci a v modlitbách přednášejí Panně Marii své životní bolesti a oběti. V kapli je také nejcennější místo kostela, a to svatostánek se svátostným Ježíšem. Přes různé historické zvraty si chrám uchovává své původní určení, stále se v něm schází živé farní společenství, aby oslavilo Boží přítomnost. Znalci duchovní hudby oceňují zvláště akustiku neogotického prostoru, kterému dominují romantické varhany. Proto je chrám místem častých duchovních koncertů pro širokou kulturní veřejnost. Nemalý podíl na obnově chrámu mají jak věřící, tak i město Kroměříž, které přispívá na rekonstrukci kostela a přilehlých farních objektů.

Jubilejní rok

Přeji si, aby kostel sv. Mořice byl místem, kde se uzdravuje lidská duše, kde se v modlitbách pozvedá lidská mysl k Bohu a kde si člověk, který je stvořen k obrazu Božímu, srovná své životní hodnoty podle vlastního svědomí. Přeji každému návštěvníkovi duchovních a kulturních akcí požehnaný jubilejní rok 2010 – rok, kdy si připomínáme 750 let od vzniku kolegiátního kostela sv. Mořice. Buďme hrdi na dílo našich předků a předejme dalším generacím krásný živý chrám.

P. Josef Říha, probošt kolegiátní kapituly sv. Mořice v Kroměříži

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou