26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Sto milionů pro církevní školství

30. 8. 2016

|
Tisk
|

Pro žáky 69 církevních škol, zřizovaných diecézemi a farnostmi, a 38 škol, které otevřely žákům a studentům řády a kongregace, začíná nový školní rok.

Vydání: 2016/36 Sto milionů pro církevní školství, 30.8.2016

„Církevní školství je pro církev velmi důležité, a proto se jej snaží velmi podporovat. Je to pro nás jedna z nejlepších investic a vkladů pro dobro této společnosti,“ říká nastupující generální sekretář České biskupské konference P. Stanislav Přibyl. Řečí peněz to znamená, že církev za poslední rok do školních zařízení mohutně investovala – celkem přes 100 milionů korun. „Nejvíc prostředků stály rekonstrukce stávajících církevních škol, další finance pak směřovaly do nákupu budov,“ dodává. V Plzni díky tomu začne žákům a studentům sloužit nová Církevní základní a střední škola. Cyrilometodějské gymnázium v Prostějově je zase po kompletní rekonstrukci. Nová mateřská škola se pak otevírá v Moravských Budějovicích.
Nová církevní škola v Plzni
V posledním srpnovém týdnu bylo v Plzni na Slovanech pořádně živo. Svůj první školní rok zde totiž zahajuje nová Církevní základní škola. A nejen to. Do stejné budovy se přestěhovala i Církevní střední odborná škola ze Spáleného Poříčí.
Obě školy, jejichž zřizovatelem je Biskupství plzeňské, jsou křesťansky orientované, ale není podmínkou, aby žáci byli věřící.
„Na základní škole budeme vyučovat etickou výchovu jako samostatný předmět jedenkrát týdně, což na jiných školách není běžné. Důraz budeme klást na mezilidské vztahy, seberozvoj i prevenci šikany,“ upřesňuje zástupkyně ředitele Církevní základní školy Kateřina Chejlavová. Středoškoláci pak mají v učebním plánu křesťanskou etiku a religionistiku. V obou školách nechybí ani výuka náboženství – ta je ale nepovinná, stejně jako účast na bohoslužbách.
Základní škola převezme také systém tzv. meditačních dnů, který už je na střední škole zavedený. „Je to většinou dvoudenní pobyt na některé venkovské faře, zaměřený například na problematiku partnerství, setkání se zlem a na další důležitá témata, která nemají prostor v jiných předmětech,“ vysvětluje ředitelka školy Jana Černíková a dodává: „Děti se tak učí formovat vlastní a přijímat cizí názory, poznávat sebe samé i ostatní.“
„Na základní škole by děti měly poznat křesťanský rok a křesťanské tradice, a to především formou her, tvoření. Už teď začneme připravovat třeba adventní jarmark, jehož výtěžek bude věnován na charitativní projekt, který si žáci sami vyberou,“ doplňuje zástupkyně Chejlavová. „Specifické je také propojení činností střední i základní školy, ať už třeba v péči o zvířata, v ekologické či zdravotní výchově. Středoškoláci budou mladší žáky učit základy první pomoci, dietologie a podobně.“
Prvního září usedne v lavicích základní školy 16 dětí v 1. třídě a 22 dětí v 6. třídě. Do prvního ročníku střední školy nastoupí 90 nových studentů. „Je to ideální stav. Na obor ekologie se nám letos hlásilo nejvíc uchazečů za řadu let, což ukazuje, že přestěhování do Plzně a tím i lepší dostupnost školy zájem podnítilo,“ pochvaluje si ředitelka Jana Černíková.
Cyrilometodějské gymnázium po rekonstrukci
V Prostějově se do nové školy ve čtvrtek poprvé vypraví šesťáci. Jsou to noví žáci 2. stupně základní školy při zdejším Cyrilometodějském gymnáziu. Slavnostnímu zahájení bude dopoledne přítomen i olomoucký arcibiskup Jan Graubner, veřejnost si pak školu může prohlédnout odpoledne.
V nadcházejícím školním roce bude prostějovskou církevní ZŠ navštěvovat 46 žáků. Polovina z nich sem nastoupila už loni, kdy škola vznikla a fungovala v budově sousedního gymnázia. Letos se z nich stanou sedmáci a na chodbách se budou kromě učitelů potkávat také se zmíněnými nováčky – letošními žáky šesté třídy. „V dalších letech počítáme s postupným naplněním na kapacitu 120 dětí,“ říká ředitel školy Pavel Polcr.
Při rok trvající rekonstrukci zchátralé budovy, kterou jako zřizovatel školy zakoupilo olomoucké arcibiskupství, se ji ve všech patrech podařilo propojit se sousedním gymnáziem. V budově vznikly nové šatny a sociální zařízení, sborovna a místnost pro školní klub, šest učeben a kabinety. „Zvláštností je přívod denního světla skrze světlovody a chodby, které jsou od tříd odděleny částečně prosklenými stěnami,“ popsal Polcr a dodal, že rekonstrukce vyšla asi na 35 milionů korun.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou