16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Stará Boleslav - kolébka českých poutí

27. 9. 2005

|
Tisk
|

Ve středu 28. září oslavují katoličtí křesťané v České republice svátek „dědice české země“, sv. Václava. Centrem oslav bylo v minulosti vždy místo, kde tento světec položil svůj život - Stará Boleslav. Poutní tradice se do těchto míst pomalu vrací. O odkazu a významu tohoto světce i samotné slavnosti jsme hovořili s tiskovým mluvčím ČBK Martinem Horálkem.

Vydání: 2005/40 Křesťanská nakladatelství na Slovensku, 27.9.2005, Autor: Jiří Macháně

Především jako symbol české státnosti, čímž nemyslím primitivně laděný nacionalismus. Jsme malý národ a v naší povaze není mít za národní hrdiny vojevůdce, kteří si silou podmanili půlku Evropy. Spíš chytré panovníky, kteří dokázali s okolními mocnými sousedy vycházet tak, aby se jejich vlastnímu lidu žilo co nejlépe. V tomhle jsou si podobní svatý Václav s Karlem IV. Oba to byli pořádní chlapi, kteří si dokázali zjednat pořádek. Zároveň byli ale natolik vzdělaní, že si spočítali, že chytrá diplomacie - a třeba i vliv a přízeň církve - je často účinnější zbraní než meč. A že na tohle Češi 'slyší', se ukázalo v našich dějinách mnohokrát. Vždycky, když o něco opravdu jde, sejdeme se na Václavském náměstí pod jeho sochou. A kdybychom se při vzniku samostatného státu tak zoufale nesnažili zapomenout na všechno katolické, asi by byl naší přirozenou hymnou Svatováclavský chorál.

Tradice poutí ve Staré Boleslavi byla přerušena uměle komunisty. Už proto je dobře, že se nyní snažíme o její obnovu. To má přece vždycky smysl - vracet národu jeho kořeny, to, z čeho vyrostl. Poutní tradici ve Staré Boleslavi vidím jako jeden takový kořínek. Může se zdát třeba jen docela malý, ale nakonec právě třeba on rozhodně o tom, že ve vichřici nepadne celý strom.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou