26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Štafeta připomíná svátek Božího Těla

22. 6. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/26 Medžugorie, 22.6.2011, Autor: Jiří Prinz

Napětí ve tvářích sportovců, živá gestikulace organizátorů udělujících běžcům poslední pokyny, nervózně pobíhající fotografové. Atmosféra před Arcibiskupským palácem na pražském Hradčanském náměstí napovídá, že 5. ročník štafetového běhu z Prahy do italského Orvieta může odstartovat.

áme cestu pražského kněze Petra, který byl při své pouti do Říma ve 13. století svědkem zázraku, jenž stál u zrodu svátku Božího Těla. A právě svátek Corpus Domini chceme v Orvietu oslavit,“ vysvětluje smysl akce Pavel Šimek z pražské arcidiecézní charity, která je spolu s italským Orvietem jejím hlavním organizátorem. Do štafetového běhu se letos zapojilo deset sportovců, z toho šest Čechů a čtyři Italové. Od neděle 19. do středy 22. června musí zdolat čtyři zhruba osmdesátikilometrové etapy po různých místech České republiky. Poslední etapa je pak čeká v sobotu 25. června na italské půdě, kde by měli doběhnout do Orvieta. „Není to ani tak sportovní, jako spíše kulturně duchovní záležitost. V řadě obcí, jimiž budeme probíhat, máme už také domluvena setkání se starosty a v samotném Orvietu se pak všichni zúčastníme zdejších oslav svátku Božího Těla, které jsou tu velkolepě pojaté. Vždyť právě na tomto místě byl svátek Corpus Domini ve 13. století vyhlášen,“ dodává Pavel Šimek. I tak ale podle něj museli pořadatelé hledat zdatné sportovce, protože každého z nich čeká dvakrát denně čtyřkilometrový běžecký úsek. „Studuji na Křesťanském gymnáziu v Praze-Hostivaři a na školu přišla nabídka, jestli by se někdo z nás nechtěl štafety zúčastnit. Mne k tomu nakonec přemluvila kamarádka Kája, jejíž rodiče pracují v charitě a která se také přihlásila,“ říká jedna z účastnic štafetového běhu Barbora Pecová. A jak dodává, strach z dlouhé trati nemá, protože se závodně věnuje atletice. „Chodím pravidelně dvakrát třikrát týdně běhat, takže bych měla všechno zvládnout,“ uzavírá studentka.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou