26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Sociální demokraté znovu zaútočili na církve

29. 8. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/35 Sociální demokraté znovu zaútočili na církve, 29.8.2012, Autor: Jiří Prinz

Nejen billboardy s nataženou rukou preláta sápajícího se po měšci s penězi mají ČSSD dopomoci k úspěchu v nadcházejících volbách do krajských zastupitelstev. Poslední novinkou předvolební kampaně této strany je tzv. „Kalouskova složenka“.

Myšlenku rozeslat před volbami lidem do domácností složenku okopírovali sociální demokraté od TOP 09, která ji využila při posledních parlamentních volbách. Nynější složenka je vystavena na částku 12 755 korun, kterou prý každý jednotlivý občan zaplatí za vyrovnání státu s církvemi. Voličům pak ČSSD doporučuje, aby ji odevzdali k proplacení ministru financí Miroslavu Kalouskovi. „Je to pokračování celé té zoufalé kampaně sociálních demokratů, na níž je nejhorší to, že zneužívají tradičních modelů zášti a proticírkevního zaměření nezanedbatelné části veřejnosti,“ hodnotí počin ČSSD politolog Michal Pehr. Složenku propaguje na internetových stránkách ČSSD sám předseda strany Bohuslav Sobotka. Ten přitom před dvěma lety „složenkovou“ kampaň TOP 09 ostře kritizoval. Bohuslav Sobotka je také jedním z členů křesťansko-sociální platformy, která uvnitř ČSSD funguje. KT se na zástupce této platformy obrátil s dotazem, zda její členové nespatřují v takovém postoji pokrytectví. Přestože redakce obdržela příslib, že se platforma k dotazu KT vyjádří, do konce uzávěrky přišlo pouze ujištění, že „členové křesťansko-sociální platformy si uvědomují závažnost věci a pracují na společném stanovisku, které by mohli společně prezentovat“.

Křesťansko-sociální platforma ČSSD, která by měla do strany vnášet křesťanské hodnoty, tak během kampaně, v níž se urážejí církve, na jejich obranu zatím nevystoupila. Podle politologa Michala Pehra je takové „mlčení“ pochopitelné: „Oni se proti své straně nemohou nijak vymezit, protože jinak by v ní skončili. Kampaň totiž vychází z ústředí strany. Nic lepšího než mlčení jim proto nezbývá.“

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou