16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Silvestr mladých může být radostný i duchovní

6. 1. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/2 Palachův týden 1989, 6.1.2009, Autor: Václav Štaud

Zatancovat si, zahrát divadlo, ztišit se při pravidelné bohoslužbě a modlitbách, sportovat, potěšit obyvatele domova důchodců, naučit se něco od profesionálního fotografa mládežnického časopisu... To všechno měli možnost prožít účastníci pětidenních silvestrovských oslav v Diecézním centru života mládeže brněnské diecéze v Osové Bítýšce.

Budova fary naplnila svoji kapacitu doslova do posledního místa, protože se vítání nového roku zde zúčastnilo více než 60 mladých lidí. „Nejmladší jsou teprve dvanáctiletí, nejvíc tu máme středoškoláků, ale nechybí ani starší kamarádi do 26 let. Několik přátel přijede alespoň na silvestrovský večer,“ říká vedoucí střediska a místní farář P. Roman Kubín.
V té chvíli mladí v sále naslouchají slovům bratra Martina Macka, provinciála řádu Milosrdných bratří. Všechny zajímá nejen to, jak řádové společenství prožívá silvestrovský večer, ale i historie a úkoly řádu, zásady práce s nemocnými, zkušenosti ze světa. Mladí se ptají i na osobní příběh povolání bratra provinciála a vysvětlení se dostane také náročným bioetickým otázkám.

ADORACE PŘED PŮLNOCÍ
„Přestože o zdravotnictví už toho vím dost, bratr Martin mi hodně rozšířil obzory,“ říká Michaela Klímová ze Šlapanic, studentka farmaceutické fakulty. „Prožívám Silvestra v Bítýšce už potřetí a jsem ráda, že organizátoři kromě veselení dávají vždy prostor i vážným věcem. Vždy odcházím jinak oslovena, s novými podněty pro duchovní život,“ říká M. Klímová. Silvestrovské odpoledne bylo tradičně zahájeno veřejným divadelním představením na náměstí. Program pokračoval děkovnou mší v kostele a pak dobře připravenou společnou zábavou v teple fary, kterou hodinu před půlnocí vystřídala tichá adorace.
„Mám rád tuto práci – být s mladými, naslouchat a pomáhat jim,“ říká P. Roman. „Vím, že to mnozí nemají v životě lehké. Přitom dokážou být tak dobří! Přicházejí vždy s novými nápady, podílejí se na programu, pomáhají týmu střediska nabídnout humor i radost, aniž sklouzneme do konzumního, hrubého způsobu zábavy,“ chválí své svěřence farář P. Kubín.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou