26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Setkání s rodinami u Pražského Jezulátka

29. 9. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/40 Papež Benedikt XVI. v České republice, 29.9.2009

Praha, Malá Strana, Karmelitská ulice, chrám Panny Marie Vítězné – místo známé po celém křesťanském světě. Proč? Karmelitáni tu přechovávají nenápadnou sošku uctívanou až za oceánem: Pražské Jezulátko. A právě zde, u malého dítěte Ježíše, se na své první zastávce v České republice setkal papež Benedikt XVI. s dětmi i jejich rodiči.

„Nejdřív jsme slyšeli ovace z venku, pak se najednou objevil papež v chrámových dveřích. Měla jsem pocit, že se chvěje vzduch, jak lidé čekali v napětí. Byl to neuvěřitelný zážitek, člověka to v té chvíli úplně drtí,“ popisuje první okamžiky setkání se Svatým otcem Kateřina Kulawiecová, jedna z přímých účastnic komorního setkání Benedikta XVI. „s budoucností lidstva“, jak se sám později vyjádřil. Hned za kostelními vraty se v praxi naplnilo ono biblické „poslední budou prvními a první budou posledními“ – papež (doprovázený kardinálem Miloslavem Vlkem) se totiž začal srdečně zdravit s rodinami stojícími u samotnému východu z chrámu. Už jeho příchod doprovázel zpěv dětského sbor Iuventus gaude z Jablonce nad Nisou, jehož sbormistr složil pro tuto příležitost speciální chorál. „Byla tam neskutečně silná atmosféra. Plakala jsem jak želva, i můj muž slzu uronil. Papež je neuvěřitelný člověk a nedá se asi vylíčit proč. Já vůbec nečekala, že by na mě mohl tak silně zapůsobit,“ prozrazuje mladá žena.
Další papežovy kroky mířily k sošce Pražského Jezulátka, před níž setrval v krátké tiché modlitbě. Pak povstal a Jezulátku udělil tu nejvyšší možnou poctu. „Daroval mu zlatou korunku, kterou před něj položil na připravený polštář. Bylo to moc hezké, viděl jsem to zblízka,“ prozrazuje osmiletý Matěj. V presbytáři už papeže očekával předseda ČBK Jan Graubner. „Svatý otče, s velkou radostí vás srdečně vítám. Těšili jsme se, připravovali jsme se na setkání s vámi v našich farnostech i rodinách. Vítám vás zde v kostele Panny Marie Vítězné, kde se po generace uctívá soška Pražského Jezulátka. Jsou zde přítomni zástupci našich rodin, které svěřují Ježíši při pohledu na jeho dětství své děti a svůj rodinný život. Dnes bychom rádi spolu s vámi svěřili Jezulátku všechny rodiny naší země, zvláště ty, jejichž rodinný život je ohrožený. A prosili o to, aby naše rodiny toužily po dětech, s láskou je přijímaly, vytvářely pro ně bezpečné zázemí a atmosféru živé víry, v níž vyroste nová generace křesťanů, která bude nadějí církve,“ uvedl arcibiskup Graubner.
Svatý otec pak ke shromážděným krátce promluvil. Stejně jako při uvítání na letišti překvapil shromážděné krásnou češtinou (promluva papeže viz níže – pozn. red). V mateřském jazyce hostitelů a spolu s nimi se pak papež pomodlil Otče náš a přítomným požehnal. Když se vzápětí objevil na chrámových schodech, čekaly jej znovu ovace v mnoha jazycích. Od chrámu pak odjel pražskými ulicemi v papamobilu na nunciaturu k odpočinku.

(tok, mach)

Promluvy papeže a proslovy prezidenta lze nalézt na www.navstevapapeze.cz nebo v tomto čísle Katolického týdeníku.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou