26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Sedm století diecézního chrámu

13. 5. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/20 Mateřská dovolená - odpočinek, nebo zátěž?, 13.5.2008, Autor: Jiří Macháně

Letnice jsou poutním dnem kostela královny Elišky Rejčky a po založení královéhradeckého biskupství pak také katedrály – hlavního chrámu diecéze. Nejen tento významný den, ale i jubileum dominanty Hradce Králové oslavili minulou neděli – na svátek Seslání Ducha Svatého – věřící z celé diecéze. Gotickému svatostánku je totiž letos přesně 700 let.

Slavnostní průvod přivítal na prahu katedrály dívčí sbor Jitro, který se připojil ke kněžím a biskupům a se zpěvem je doprovodil k oltáři. Svátek zrodu církve připomněl biskup Dominik Duka původně dominikánským zvykem – žehnáním růží, „symbolu Boží lásky v květu Panny Marie“. Květy pak rozdal přítomným hostům i věřícím.
Při příležitosti kulatého výročí pozdravil a požehnal obyvatelům města i celé diecéze prostřednictvím zvláštního listu papež Benedikt XVI. „Buďte živými kameny, z nichž se staví duchovní chrám. To je poselství, které zůstane vtisknuto do vaší historické katedrály,“ vzkázal věřícím v diecézi papež. Při promluvě pak na něj navázal nuncius Diego Causero. „Přeji vám, abyste byli chrámem duchovních kamenů, abyste byli ještě krásnější stavbou, než je tento nádherný kostel.“
Svatodušní svátky využil biskup Duka také k požehnání a předání zapálených svící zástupcům společenství mládeže na tábory a prázdninové akce. „Ať svítí uprostřed vašich prázdninových společenství jako symbol Krista uprostřed vás,“ popřál jim biskup.
Na závěr bohoslužby pozdravil přítomné ředitel hradního protokolu Jindřich Forejt, který přečetl pozdrav od prezidenta republiky. Spolupráci s církví při rekonstrukci chrámu pak ocenili primátor a hejtman.

TÝDEN VZÁJEMNÉHO POZNÁNÍ A POROZUMĚNÍ
Ze slavnostní bohoslužby od chrámových vrat vyprovodila věřící muzika do Nového Adalbertina, kde farní den odstartoval akci nazvanou Týden vzájemného poznání a porozumění. „Chceme oslovit co nejširší veřejnost v Hradci Králové. Zveme na program do kin, divadel a na besedy s osobnostmi. Nabízíme možnost klást otázky. Každý člověk ze zkušenosti ví, že odpověď na otázku, která vrtá v hlavě, zanechává stopu, která může srdce a mysl posunout někam dál,“ přibližuje akci její koordinátor jáhen Arsen Kostanjan a dodává: „Budeme zvát lidi na ulicích, v obchodních centrech a všude tam, kam rádi chodí. Podtrhuji, že to nebude nějakým jehovistickým způsobem, mají to na starosti bratři kazatelé dominikáni, bohoslovci a komunita Chemin Neuf,“ doplňuje Kostanjan. Akci předcházela profesionálně vedená kampaň v rámci místních médií namířená na nevěřící a nepraktikující křesťany. „Odezva je dobrá, pro účast jsme udělali maximum možného a výsledek nechávám na Pánu Bohu,“ uzavírá jáhen.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou