26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Šance projít Svatou branou

1. 11. 2016

|
Tisk
|

Zbývají poslední dny k pouti v Roce milosrdenství. První Svatá brána se v našich diecézích uzavře už 4. listopadu, většina ostatních o týden později. Rok završí ve Vatikánu 20. listopadu bohoslužba papeže Františka, které se plánuje účastnit i Benedikt XVI.

Vydání: 2016/45 Papež František ve Švédsku, 1.11.2016

Od loňského prosince mohli lidé v českých a moravských diecézích putovat s touhou po smíření k branám milosrdenství, „aby zakusili lásku Boha, který potěšuje, odpouští a dává naději“. Velký zájem o poutě zaznamenali například v bazilice Panny Marie ve Ždáru nad Sázavou. „Návštěvnost byla opravdu mimořádná a všem jsme sloužili hlavně svátostí smíření,“ říká správce farnosti P. Vladimír Záleský. Poutníky mohl počítat v desítkách tisíc včetně tak vzdálených míst, jako je Turín nebo Los Angeles. Obdivovanou ozdobou všech poutí byla pak unikátní Porta sancta. „Pět desítek místních farníků – amatérských řezbářů ztvárnilo na dílech z lipového dřeva známé biblické výjevy, které souvisí se záchranou člověka, odpuštěním a milosrdenstvím. Bránu jsme pak složili uvnitř baziliky, aby se poutníci mohli soustředit na modlitbu až v tichu kostela,“ vysvětluje kněz.
Jako první uzavřou Svatou bránu v Praze v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně, a to již 4. listopadu. „Měli jsme poutní program devíti prvních pátků a na ten desátý bychom ho chtěli uzavřít. Přijede i generální vikář,“ říká tamní farář Jan Houkal.
Emeritní plzeňský biskup František Radkovský, v jehož diecézi bylo nominováno nejvíce, tedy sedm, misionářů milosrdenství, zdůrazňuje, že šlo o mimořádnou událost. „Věřící nemuseli, tak jak je to v jubilejních letech obvyklé, odjíždět do Říma, aby ve Svatých branách římských bazilik získali mimořádné milosti, ale díky papeži Františkovi mohli projít Svatými branami ve vlastní katedrále a také v dalších vybraných kostelech domácích diecézí a získat tyto milosti prakticky doma,“ upozorňuje biskup.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou