26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Salesiánský cyklistický maraton u Slavkova

20. 6. 2005

|
Tisk
|

Vydání: 2005/26 Kněžská samota, 20.6.2005, Autor: Václav Štaud

Je pátek 17. června odpoledne a v kostele sv. Petra a Pavla v Újezdě u Brna končí mše svatá pro účastníky cyklistického závodu K 24. Salesián P. Václav Čunek odchází od oltáře a zanedlouho už se připravuje na startu pátého ročníku cyklistického maratonu. Spolu s ním vyjíždí na trať sto jedenáct amatérů z celé republiky, z toho tři desítky žen.

 

Čeká na ně 24 hodin jízdy za plného provozu na osmadvacetikilometrovém okruhu mírně zvlněným krajem, který zažil slavkovskou bitvu a jemuž dominuje návrší se známou Mohylou míru.

„Dobré jméno K 24 se mezi cyklisty v celé republice šíří poměrně rychle. Nevíme a ani nepátráme po tom, kolik ze závodníků je ze salesiánské rodiny anebo obecně věřících. Jsme rádi, že se u nás cítí dobře, že přijdou za rok znovu a přivádějí další. Právě ty nevěřící asi nejvíc oslovují přátelské vztahy, radost z každého výsledku, to, že se také umíme srdečně a přitom slušně bavit,“ pochvaloval si průběh závodu Pavel Blažek, hlavní organizátor z klubu Salesiánského hnutí mládeže v Újezdě.

Věk závodníků organizátoři neomezují - letos startovalo i několik desetiletých dětí. Mladiství však (kromě souhlasu rodičů) musí během závodu nejméně sedm hodin spát. Dospělí uléhají většinou jen na krátkou chvíli - letošnímu vítězi napočítali pořadatelé pouhých 10 minut odpočinku za 24 hodin. 

710 KILOMETRŮ ZA 24 HODIN

Připravená zdravotní pomoc zůstala během celého závodu bez práce. To však neplatilo pro servisní službu. Uprostřed noci totiž začali závodníci vozit z jedné z vesnic na trati své stroje s propíchanými koly. Rozsypané připínáčky musela nakonec uklízet posádka pohotovostního vozidla.

Rekord závodu pokořil vítěz Patrik Bartík z Rymic u Holešova. Okruh projel celkem pětadvacetkrát, a ujel tak 710 kilometrů. Vítězka v kategorii žen Hana Ebertová z Prahy měla při převzetí zlaté medaile „v nohou“ více než 511 kilometrů. Všichni závodníci dohromady celkem našlapali 29 tisíc kilometrů. Mezi cyklisty, kteří absolvovali všechny ročníky závodu, byl také paralympik René Šindelář z Měnína, jenž i přes své tělesné postižení na K 24 najezdil už 2 101 kilometrů.

Z Újezda odjížděli závodníci v sobotu se zapadajícím sluncem. Odměněni byli kromě zážitků také pamětním listem a tričkem s heslem letošního závodu „Co neujedeš, to neukecáš“.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou