Salesiáni seznamují v postě s africkou kuchyní

Vydání: 2010/11 Politické procesy 50. let, 10.3.2010, Autor: Jiří Prinz

S originálním způsobem postní přípravy přišli salesiáni z pražských Kobylis. Po celý měsíc březen nabízejí zájemcům možnost stravovat se podle afrického jídelníčku, který pro ně připravili.

Kuchyňkou salesiánského centra v pražských Kobylisích se line příjemná vůně. U pánvičky, na níž prská olej, stojí dva muži a cosi vaří. „U nás v Angole je vaření záležitostí žen. Dívky se to učí už od dětství, protože by se jinak nevdaly,“ říká jeden z kuchařů, Angolan Pedro Macaxi Ngonga, který žije v Čechách již patnáct let. „U nás to také tak bývalo,“ povzdychne si nad ženskou emancipací jeho pomocník u sporáku, známý houslový virtuos Pavel Šporcl a chápe se vařečky. Právě Pavel Šporcl je spolu s moderátorkou Adélou Gondíkovou hlavní mediální tváří celého happeningu. Zatímco známá moderátorka se rozhodla, že na konci měsíce připraví pokrm sama, Pavel Šporcl svěřuje přípravu jídla raději rodilému Afričanu Pedrovi. A co že se chystá dobrého? „Jídlo se jmenuje milpap s chakalakou a je to vlastně taková kaše s orestovanou zeleninou,“ vysvětluje Pedro. Celý happening je součástí projektu Adopce nablízko, jímž salesiáni chtějí pomoci ohroženým dětem a mládeži v různých koutech světa. Salesiáni prostřednictvím projektu vysílají do zemí, jako je Zambie, JAR, Mexiko, Indie a další, své dobrovolníky, kteří se zde starají o sirotky, děti ulice či o mládež s kriminálními sklony.

Šporcl: CHUTNÁ TO VÝBORNĚ!

Jídlo je již hotové. Pavel Šporcl pod dohledem Pedra nabírá sběračkou osmaženou zeleninu a navrch přikládá kopeček kaše. „U vás je kaše, brambory nebo knedlík označován jako příloha a maso je považováno za hlavní chod. V Africe je tomu naopak. Hlavním jídlem je kaše, zatímco osmažená zelenina slouží jako příloha,“ vysvětluje Pedro „drobný“ rozdíl. „Ale chutná to výborně,“ reaguje Pavel Šporcl a dodává: „Pokud tento projekt pomůže poukázat na chudobu Afriky, má smysl.“

Sdílet článek na: 

Sekce: Zpravodajství, Domácí, Články

Diskuse

V diskuzi není žádný příspěvek. Diskuze již byla uzavřena.




Aktuální číslo 33 14. – 20. srpna 2018

Nanebevzetí s procesím i kroji

V neděli 12. srpna prožívala řada farností a mariánských poutních míst slavnost svátku Nanebevzetí Panny Marie, který připadá na tuto středu. Jde o jedno z nejčastějších…

celý článek


„Osmašedesátý“ v Katolických novinách

Pražské jaro umožnilo církvi – byť jen nakrátko – rozvinout své aktivity. Nové možnosti se otevřely i tehdejším Katolickým novinám. Atmosféru z doby před padesáti…

celý článek


Kaplani pomáhají, dokud je potřeba

Práce vojenského kaplana neznamená jen být nablízku kamarádům na bojišti. V případě potřeby musí sloužit i jejich blízkým. Jak taková pomoc vypadá po skonu tří českých…

celý článek


Jak správně využívat Facebook?

„Čas je nejcennější dar, kterého se nám od Boha dostává, a je třeba jej umět užívat,“ uvedl na svém facebookovém účtu papež koptské pravoslavné církve Tavadros…

celý článek




Redakční systém WebRedakce - NETservis s.r.o. © 2018

© Katolický týdeník 2004 - 2018, všechna práva vyhrazena     Mapa webu RSS kanál XML Sitemap  |  Online platby přes GoPay