Salesiáni seznamují v postě s africkou kuchyní

Vydání: 2010/11 Politické procesy 50. let, 10.3.2010, Autor: Jiří Prinz

S originálním způsobem postní přípravy přišli salesiáni z pražských Kobylis. Po celý měsíc březen nabízejí zájemcům možnost stravovat se podle afrického jídelníčku, který pro ně připravili.

Kuchyňkou salesiánského centra v pražských Kobylisích se line příjemná vůně. U pánvičky, na níž prská olej, stojí dva muži a cosi vaří. „U nás v Angole je vaření záležitostí žen. Dívky se to učí už od dětství, protože by se jinak nevdaly,“ říká jeden z kuchařů, Angolan Pedro Macaxi Ngonga, který žije v Čechách již patnáct let. „U nás to také tak bývalo,“ povzdychne si nad ženskou emancipací jeho pomocník u sporáku, známý houslový virtuos Pavel Šporcl a chápe se vařečky. Právě Pavel Šporcl je spolu s moderátorkou Adélou Gondíkovou hlavní mediální tváří celého happeningu. Zatímco známá moderátorka se rozhodla, že na konci měsíce připraví pokrm sama, Pavel Šporcl svěřuje přípravu jídla raději rodilému Afričanu Pedrovi. A co že se chystá dobrého? „Jídlo se jmenuje milpap s chakalakou a je to vlastně taková kaše s orestovanou zeleninou,“ vysvětluje Pedro. Celý happening je součástí projektu Adopce nablízko, jímž salesiáni chtějí pomoci ohroženým dětem a mládeži v různých koutech světa. Salesiáni prostřednictvím projektu vysílají do zemí, jako je Zambie, JAR, Mexiko, Indie a další, své dobrovolníky, kteří se zde starají o sirotky, děti ulice či o mládež s kriminálními sklony.

Šporcl: CHUTNÁ TO VÝBORNĚ!

Jídlo je již hotové. Pavel Šporcl pod dohledem Pedra nabírá sběračkou osmaženou zeleninu a navrch přikládá kopeček kaše. „U vás je kaše, brambory nebo knedlík označován jako příloha a maso je považováno za hlavní chod. V Africe je tomu naopak. Hlavním jídlem je kaše, zatímco osmažená zelenina slouží jako příloha,“ vysvětluje Pedro „drobný“ rozdíl. „Ale chutná to výborně,“ reaguje Pavel Šporcl a dodává: „Pokud tento projekt pomůže poukázat na chudobu Afriky, má smysl.“

Sdílet článek na: 

Sekce: Zpravodajství, Domácí, Články

Diskuse

V diskuzi není žádný příspěvek. Diskuze již byla uzavřena.




Aktuální číslo 7 13. – 19. února 2018

Půst je cesta k sobě, Bohu i druhým

Čas odříkání a újmy je pouze jednou z podob čtyřicetidenního období, do něhož vstupujeme touto Popeleční středou. Půst však klade na křesťany mnohem větší nároky.…

celý článek


Putuji směrem k Domovu, píše Benedikt XVI.

O víkendu uplynulo pět let od rezignace papeže Benedikta XVI. Stalo se to poprvé po 600 letech. Nyní oznámil, že už je „na pouti k Domovu“.

celý článek


Uznán 70. zázrak z Lurd

Biskup Jacques Benoit-Gonnin ze severofrancouzské diecéze Beauvais vyhlásil, že církev uznává uzdravení řeholní sestry Bernadette Moriauové (79) za lurdský zázrak. Je v…

celý článek


Jak může vypadat dobrý půst?

Někteří lidé se nad otázkou v titulku příliš nezamýšlejí. Občas si něco odepřou, nejedí maso a jsou uchlácholeni zkušeností, že stejně tak, jako půst přišel, tak zase odejde…

celý článek




Redakční systém WebRedakce - NETservis s.r.o. © 2018

© Katolický týdeník 2004 - 2013, všechna práva     Mapa webu RSS kanál XML Sitemap  |  Online platby přes GoPay