26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Salesiáni se před prázdninami loučí s dětmi a mládeží

27. 6. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/26 Cyrilometodějské dvojčíslo, 27.6.2006

Mafiánským dnem začala u salesiánů série hravých odměn pro děti z romské sekce za celoroční vytrvalost v docházce na doučování i do zájmových kroužků. Mafiány pak v dalších dnech a týdnech vystřídali indiáni a nakonec i volba miss a missáka.
Výstřel z vodní pistole startuje závody o to, kdo dřív získá dostatek bodů - peněz na kreditku, aby si mohl zakoupit vyhlédnuté zboží. Kluci mlsně okukují nejdražší kousek – knihu o Pavlu Nedvědovi, děvčata evidentně lákají hlavně plyšáci a všelijaká nablýskaná paráda. „Hazardos házos? He?” láká nápis u terče se šipkami. O kus dál se hrají skořápky, fronta se tvoří u stolku s kostkami a u dalších her.
„Pozor, obchod zlevnil, už brzy se bude zavírat!” Po tomhle oznámení vypukne taková vřava, že celé předchozí dvě hodiny – i s hudebním doprovodem – byly proti tomu idylou v lesní tišině. Vítězové pololetního turnaje v kulečníku radostně zvedají nad hlavy nové kopací míče, hráči odchází a těší se ze svých výher. V prostorách střediska pomalu nastává ticho.
Děti sem víceméně pravidelně chodí na doučování, za sportem či na jiné kroužky. Podle salesiánů i učitelů dětí se to projevuje na školních výsledcích. Mnohé z nich zde poprvé zažijí bezvýhradné přijetí a poctivě dosažený úspěch. Na tom, že salesiánské středisko se stalo jejich útočištěm mají zásluhu i lidé, kteří po povodních v roce 2002 přispěli do veřejné sbírky (upozornil na ni i Katolický týdeník). Nejen díky více než 1,1 milionu korun se toho u salesiánů změnilo hodně.
Týden co týden tudy během minulého školního roku prošlo na šest stovek dětí a mladých lidí v romské, klubové a zájmové sekci.

BLANKA PIRNOSOVÁ


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou