16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Římská oslava věrozvěstů v české režii

23. 2. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/9 Václav IV., 23.2.2011, Autor: Tomáš Kutil

Oslavy svátku sv. Cyrila a Metoděje, které se v Římě konaly minulý týden, měli letos v rukou Češi. A pojali je opravdu velkolepě. Ústředním bodem oslav byla mše svatá nad hrobem sv. Cyrila v bazilice sv. Klimenta. S kardinálem Miloslavem Vlkem ji sloužili i oba arcibiskupové – Dominik Duka a Jan Graubner – a koncelebrovalo přes devadesát kněží.

Celkem strávili čeští a moravští biskupové v Římě několik dní. Před vlastní oslavou svátku sv. Cyrila a Metoděje se společně s ministrem kultury ČR Jiřím Besserem a velvyslancem ČR u Svatého stolce Pavlem Vošalíkem vydali ke hrobu kardinála Josefa Berana a položili tam květiny. Ministr se pak setkal s kardinálem Gianfrancem Ravasim, předsedou Papežské rady pro kulturu. Mluvili spolu o možnosti uspořádat v České republice konferenci „Nádvoří pohanů“ – projekt, který se už konal v Bologni a připravuje se v Paříži. Jeho cílem je vytvořit prostor pro diskusi mezi křesťany a ateisty o aktuálních tématech dneška. S vatikánským sekretářem pro styky se státy arcibiskupem Mambertim pak ministr jednal i o otázce církevních restitucí. Shodli se, že restituce nesmí v žádném případě vést k izolaci církví v české společnosti. „Důležitý je konsenzus, je třeba stavět mosty do budoucna a ne jen narovnávat křivdy minulosti,“ uvedl arcibiskup Mamberti.

V REŽII NEPOMUCENA

O celé cyrilometodějské oslavy v Římě se po organizační stránce postarala papežská kolej Nepomucenum. A bylo potřeba zařídit opravdu mnoho věcí. „Před slavnostní večerní bohoslužbou se celé dopoledne i odpoledne do atria kostela sv. Klimenta z Nepomucena vozily stoly, květiny na výzdobu kostela, liturgické předměty a pohoštění,“ popisuje bohoslovec Radek Tichý, který měl během mše na starosti ministrantskou službu. U oltáře totiž asistovalo devět bohoslovců z Nepomucena. Pohoštění pak připravovaly sestry boromejky a v kuchyni Nepomucena to prý vypadalo jako v továrně – jen moravských dvojctihodných koláčů se připravovalo na 800. Nechyběla ani tradiční česká specialita – guláš a pivo. Příprava spočívala ale například i v nachystání speciální brožurky, kterou dostali na začátku slavnostní mše všichni přítomní kněží i věřící. „Sloužila především pro orientaci v odpovědích lidu a zpěvu, který měl na starosti slovinský sbor diecézního gymnázia z Lublaně,“ doplňuje Radek Tichý. Slavnostní bohoslužba byla zároveň i pozváním na oslavy 1150. výročí příchodu věrozvěstů na Velehrad, které se uskuteční v roce 2013. Podle arcibiskupa Duky lze příchod věrozvěstů chápat jako křest slovanských národů. První rok přípravy na jubileum se proto věnuje právě této svátosti.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou