16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

'Říkejme jasně ne potratům'

8. 4. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/15 Bejvávalo za socialismu líp?, 8.4.2008, Autor: Michaela Straková

Stovky věřících zaplnily v den slavnosti Zvěstování Páně kostel sv. Bartoloměje v Napajedlích na Zlínsku. Přišli sem poděkovat Bohu za dar života a zároveň se pomodlit za duše nenarozených dětí i těch, kteří jejich smrt mají na svědomí. Součástí setkání byl světelný průvod na hřbitov ke hrobu místní rodačky Aničky Zelíkové, která sama sebe přinesla Bohu jako smírčí oběť za usmrcování nenarozených.

„Jsem rád, že přišlo tolik lidí, že vidí smysl oběti, kterou Anička přinesla,“ říká místní farář P. Viliam Gavula. „Díky ní se z Napajedel stává poutní místo. Vždy, když jdu na hřbitov, u jejího hrobu někdo stojí,“ doplňuje kněz. Modlitební setkání začalo v kostele sv. Bartoloměje adorací, na niž navázala mše svatá, kterou celebroval olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Při mši vyzval věřící, aby se nebáli nahlas vystupovat proti potratům a dávali najevo svůj nesouhlas se zabíjením nenarozených. „Je třeba, abychom my křesťané měli v otázkách potratů jasný názor a tímto názorem ovlivňovali veřejné mínění,“ uvedl arcibiskup. „Nebojme se ozvat – obzvláště nyní, kdy se připravuje zákon, který umožní ještě více potratů.“ Po bohoslužbě se většina přítomných odebrala průvodem se zapálenými svícemi na místní hřbitov, kde se společně u hrobu Aničky Zelíkové pomodlili radostný růženec. Jak arcibiskup Graubner uvedl, Anička zanechala lidem odkaz velkorysé lásky, která nežije jen pro sebe. „Anička je pro mne velkým vzorem, protože se dokázala úplně obětovat Bohu. Dala mu všechno,“ zdůraznila jedna z přítomných dívek Klára Kamarádová z Kojetína.
Setkání v den Zvěstování Páně se letos v Napajedlích konalo již po druhé. Pravidelně se zde scházejí věřící ke společné modlitbě u Aniččina hrobu každý jedenáctý den v měsíci.



Anna Marie Zelíková se narodila 19. července 1924 v Napajedlích. O Velikonocích roku 1938 se nabídla Bohu jako smírná oběť za hříchy potratů. Brzy poté onemocněla tuberkulózou. Jak sama říkala, měla radost, že Bůh přijal její nabídku. Roku 1938 složila na Svatém Hostýně slib čistoty na jeden rok, roku 1939 se zavázala tímto slibem na celý život. Byla přijata do III. řádu karmelského. Dostala řeholní jméno Marie od svátostného Srdce Ježíšova a dne 7. února 1941 složila řeholní sliby chudoby, čistoty a poslušnosti. Vysílena nemocí umírá dne 11. září 1941.
(red)


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou