26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Říjnové volby přinesly naději i zklamání

21. 10. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/43 Antonín Koniáš, 21.10.2010, Autor: Tomáš Kutil

Víkendové komunální volby a první kolo senátních přinesly kromě vysoké volební účasti i zajímavé výsledky. Oproti předchozím komunálním volbám ztratila ODS mnoho mandátů především ve velkých městech. Obrovský úspěch naopak zaznamenala nejrůznější nezávislá hnutí. Dařilo se i mnohými již odepisované KDU-ČSL.

Výsledek lidovců v komunálních volbách někteří komentátoři označovali dokonce jako „živou vodu“ pro tuto stranu. Celkem se jim podařilo získat 3 738 zastupitelských mandátů, čímž se stali třetí nejúspěšnější stranou s celorepublikovou působností. „Jsem velmi ráda, že se nám podařilo potvrdit naši pozici v menších městech a obcích. Je pro nás velikým povzbuzením, že zůstáváme na politické mapě České republiky,“ řekla krátce po zveřejnění výsledků voleb úřadující předsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová. Tolik mandátů podle ní vedení strany nečekalo, přestože je strana velmi nutně potřebovala. V prvním kole senátních voleb se žádnému kandidátovi nepodařilo získat mandát přímo, všude proto rozhodne kolo druhé, které se bude konat 22. a 23. října. Nejslibnější vyhlídky má před druhým kolem voleb sociální demokracie, které postoupilo 22 kandidátů. Poměrně silnou pozici má i ODS se svými 19 kandidáty. I v senátních volbách se poměrně dařilo KDU-ČSL, když uspěli tři její kandidáti plus jeden nestraník na kandidátce lidovců. Oproti volbám do Poslanecké sněmovny ale rapidně klesla úspěšnost nových stran – TOP 09 v koalici se Starosty a nezávislými má jen pět želízek v ohni, VV dokonce pouze jedno. Podle dosavadních výsledků je tedy zřejmé, že po těchto volbách patrně dojde na půdě Senátu k posílení levice. Stačí jí 12 křesel, aby získala v horní komoře většinu, a mohla tak blokovat či brzdit pravicové reformy.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou