26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Putování za zdravím ducha

3. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/18 Vstupujeme do EU, 3.9.2004, Autor: Jiří Macháně

Nezapomenuté poutní místo pod horami
Malé Svatoňovice - poklidné rodiště spisovatele Karla Čapka oživují každoročně stovky poutníků. Ne však kvůli známému literátovi. Městečko sevřené ze tří stran horami je láká nejen krásou okolní přírody, ale v myslích mnoha lidí je zapsané především jako ojedinělé poutní místo.


Na počátku historie Malých Svatoňovic stála studánka se sedmi prameny s dobrou a stále tekoucí vodou, která do dnešních dnů poutníky v létě osvěží a v zimě nezamrzá. Má totiž stálou teplotu 8oC, navíc je mírně radioaktivní a podle legendy tato voda a „vroucí modlitba k Panně Marii“ uzdravila z epilepsie Davida Dröschlera z nedalekého Slavětína. „Poutník tu nemusí očekávat zázračné uzdravení těla, i když ani to jistě není nemožné. Spíš tu může hledat uzdravení svého ducha. Ve spojení s přírodou jsou Svatoňovice ideálním místem pro výlet s rodinou,“ vypráví místní duchovní správce P. Václav Hejčl.

SEDM RADOSTÍ
Pověstné uzdravení proslavilo Malé Svatoňovice v širokém okolí. Na suché třešni, která po sedmi letech rozkvetla, tu visela soška Panny Marie. Později nalezla místo v kapli nad pramenem a nakonec v poutním kostele. Sošku, kterou vyřezal chromý rolník z nedalekého Odolova, znají dnešní návštěvníci chrámu oděnou do pláštíku vyšívaného brokátem. Původně dřevěný kostel s kamenným presbytářem nahradil současný empírový, zasvěcený jako jediný na světě Panně Marii Sedmiradostné. Jejích „sedm radostí“ si poutníci připomínají díky freskám v kostele: Zvěstování, Navštívení Alžběty, Narození v Betlémě, Obětování Páně, Nalezení v chrámě, Zjevení Vzkříšeného a Korunování. Letos se už počtvrté vypraví do Svatoňovic na svou pouť věřící z celé královéhradecké diecéze. „Pontifikální mši bude v sobotu 14. srpna v 10 hodin sloužit biskup Dominik Duka,“ připomíná místní duchovní správce. Hlavní pouť se slaví v Malých Svatoňovicích první neděli po slavnosti Nanebevzetí Panny Marie (letos 15. srpna). Mše sv. bývají v 8,30, v 10,30 a ve 14 hodin. Každou první sobotu v měsíci se zde v 8,30 scházejí poutníci k modlitbě za rodiny, aby z nich vzešla nová duchovní povolání. „Lidé se mi dnes zdají smutní, mají deprese a stresy. Tady u Panny Marie Sedmiradostné mohou nacházet radost pro život ve světě. Bohoslužbu si mohou vyjednat kdykoliv,“ zve poutníky do podhůří Jestřebích hor P. Hejčl.

Malosvatoňovickou mariánskou svatyni znala i Božena Němcová; putovala sem také hlavní hrdinka jejího románu Babička.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou