16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

První dáma USA navštívila Strahovský klášter

12. 6. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/24 Co Čech, to muzikant?, 12.6.2007, Autor: Jiří Macháně

Na prostranství před pražským Strahovským klášterem vyčkávají v obležení uniformovaných i tajných policistů opat Michael Pojezdný a řeholníci Gilbert Antonín Plíšek a Evermod Gejza Šidlovský. Vyhlížejí kolonu deseti vozů, v níž mají přijet významní hosté: dvě první dámy – Laura Bushová a Livie Klausová.

Uvnitř kostela už „bouří varhany“. Krátký vstupní koncert pro obě dámy i jejich doprovod připravil místní varhaník Ladislav Roubal. V chrámu je také čekají novináři, fotografové a kameramani českých i světových médií. Obě dámy poslouchají vyprávění o historii řádu i kláštera, prochází kolem místa, kde je pohřbený
sv. Norbert, dále pak sakristií, kapitulní síní, oběma refektáři, známou strahovskou galerií a oběma sály knihovny. Na ni je Laura Bushová, která je původním povoláním knihovnice, obzvlášť zvědavá.
„Po mnoha letech jsme z trezoru vyndali slavný strahovský evangeliář, který pochází z roku 860. Velmi ho obdivovala, myslím, že při pohledu na takovou vzácnost se musí každému třást kolena. Také jsme ji trochu poškádlili. Ukázali jsme jí malou knížku o objevu Ameriky a Indiánech. Přímo pro ni jsme z ní udělali reprint a překlad do anglického jazyka. Odvezla si ji i s pamětní mincí z knihovny,“ prozrazuje bratr Gilbert Plíšek. Jak jej doplňuje opat Pojezdný, bylo zjevné, že se u premonstrátů Lauře Bushové líbilo.
Zatímco Strahovský klášter navštívila první dáma USA, kardinál Vlk se zúčastnil na pozvání prezidenta republiky slavnostního oběda na počest amerického prezidenta. Mezi pozvanými byl i apoštolský nuncius v ČR arcibiskup Diego Causero. „Setkání mělo oficiální ráz, byla příležitost pouze ke krátkému osobnímu rozhovoru. Při pozdravu se mnou hovořil o svém plánovaném setkání se Svatým otcem,“ prozradil podrobnosti ze setkání kardinál Vlk.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou