26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Prosby za ochranu nenarozeného života

2. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/19 Mariánská zbožnost, 2.9.2004, Autor: Pavel Siuda

Panna Maria Pomocná u Zlatých Hor na Jesenicku
Snad každé mariánské poutní místo je spojené s nějakým zázrakem. Panna Maria Pomocná (Maria Hilf) u Zlatých Hor však nabízí i hmatatelný důkaz o tom, že Bůh dokonale uzdravuje bolavé rány lidské minulosti.

Když demoliční četa výbuchem dynamitu v září roku 1973 srovnala se zemí více než sto let starý kostel, málokdo věřil, že se zde tradice poutí vzkřísí. Přesně po dvaadvaceti letech vysvětil na stejném místě olomoucký arcibiskup Jan Graubner nový chrám a poutní dům. Každý rok sem přijíždějí poutníci z Česka, Německa i Polska prosit o pomoc Matku Boží.
ZÁCHRANA ŽIVOTA
Vznik tohoto místa se datuje do období třicetileté války. Do lesů se před vojáky ukryla těhotná Anna Tannheiserová. Bezpečí našla na místě zvaném Boží dar, kde porodila syna Martina. Chlapec prožil život jako vážený muž a stal se radním ve Zlatých Horách. Obraz Bohorodičky, který v místě narození svého otce zavěsila v roce 1718 jeho dcera Dorota Weisová, začal brzy přitahovat poutníky z okolí.
A s ochranou nenarozeného života je spojováno poutní místo i dnes. „Modlíme se k Matce Boží za ochranu rodin, aby se staly svatyněmi života, za ochranu nenarozených dětí a sblížení národů, které si v minulosti ubližovaly,“ říká o třech hlavních prosbách místní duchovní správce P. Stanislav Lekavý.
PUTOVÁNÍ NA MARIA HILF
Ve vitrínách ambitů si mohou návštěvníci přečíst řadu textů, které brojí proti potratům a vybízejí budoucí maminky k zachování počatého života. „Dostávám řadu fotografií miminek od matek, které prožily rizikové těhotenství a byly přesvědčovány lékaři, aby své dítě ,daly pryč´. Přišly sem s velkou důvěrou a svou starost svěřily Matce Boží a dítě se jim narodilo zdravé,“ upozorňuje kněz.
Každý rok přijíždí na Maria Hilf, jak zní původní německý název místa, až čtyřicet tisíc poutníků. „Bohoslužby máme každou sobotu v 10.30 hodin a v neděli vždy v 10.30 a v 15 hodin. První pátek v měsíci se modlíme křížovou cestu za ochranu nenarozených dětí. Vycházíme ze Zlatých Hor ve 21 hodin,“ dodává otec Stanislav.
Rodiny s dětmi oslaví Den matek s biskupem Františkem Lobkowiczem už 9. května v 15 hodin. Hlavní pouť svátku Nanebevzetí Panny Marie vychází letos na 14. srpna a nejvíce poutníků čekají na Maria Hilf v polovině září při tzv. Pouti tří národů.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou