26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Prohlášení Václava Malého v centru zájmu

6. 5. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/19 Studentský Velehrad, 6.5.2010, Autor: Jiří Macháně

Málokteré prohlášení některého z našich biskupů vyvolalo v minulosti takovou vlnu mediálního zájmu jako minulý týden dokument Rady Iustitia et pax (IP) nazvaný „Koho volit. Dluh vůči sobě nebo jiným“. V hledáčku médií se ocitl předseda této rady biskup Václav Malý. Na politické scéně vyvolal dokument ostré reakce.

Zmíněné prohlášení vydala Rada IP minulé úterý „v souvislosti s volbami do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky“. V textu se mj. uvádí: „Volíme nový tým, který slibuje být lepší. Často je to ovšem ten nejvíce populistický. Zřídka vyhrává tým, který by sliboval churchillovské ,Pot, krev a slzy‘. A tak nejednou svými hlasy otevřou nepoučitelní voliči dveře k moci těm, kdo naslibují nesplnitelné, ale v tu chvíli věrohodně znějící.“ Václav Malý v dokumentu rovněž upozorňuje, že každý zodpovědný volič si musí klást otázku, na základě jakých argumentů věnuje svůj hlas té, či oné politické straně. Jako hlavní téma letošních voleb pak pražský biskup označil neúnosné tempo zadlužování státu. V této souvislosti dále položil otázku, koho v situaci, kdy veřejný dluh roste každou sekundu o 4 756 korun, volit. „Dá se předpokládat, že víc než jindy bude pozornost voličů zaměřena na menší politické strany. Pozorný volič možná nalezne odpovědnou dlouhodobou vizi i v programu jiných stran,“ uvedl Malý. Část médií a politici z textu, a zejména posledně citované věty, vyčetli doporučení volit malé strany a naproti tomu nevolit ČSSD a ODS. Ostře proti dokumentu vystoupil předseda ČSSD Jiří Paroubek. Občanští demokraté a lidovci pak Paroubkovu reakci odsoudili jako hysterickou a populistickou. Od prohlášení Rady IP se pak distancoval i předseda ČBK Jan Graubner.

Prohlášení předsedy ČBK

Předseda ČBK se distancuje od prohlášení Rady Iustitia et pax k předvolebnímu klimatu ve společnosti. Česká biskupská konference se rozhodla tentokrát nedělat zvláštní vyjádření k volbám, ale schválila text modlitby za společnost a její představitele, který rozdala návštěvníkům bohoslužeb. V modlitbě prosíme za to, aby ti, kteří nám vládnou, respektovali spravedlivý Boží řád, hájili lidskou důstojnost a život každého člověka od početí až do přirozené smrti, podporovali zdravou rodinu založenou na celoživotním věrném svazku muže a ženy, poctivě spravovali svěřený majetek a svým jednáním dávali dobrý příklad celé společnosti, aby byli zodpovědní vůči dalším generacím, probouzeli touhu po dětech a jejich dobré výchově. Pro sebe vyprošujeme svědomitost, abychom svým životem přispívali ke šťastné budoucnosti národa a zodpovědně rozhodovali. Jakákoliv jiná prohlášení jsou záležitostí soukromých názorů.
Jan Graubner, předseda ČBK (Od 1. května je předsedou ČBK Dominik Duka – pozn. red.)

Co biskup Malý vlastně řekl a neřekl?

Oslovili jsme biskupa VÁCLAVA MALÉHO a požádali ho o názor na mediální zájem a reakce politiků, jenž jeho prohlášení vyvolalo. Stranou zájmu nemohla zůstat ani mediální manipulace, kterou dokument prošel.

Jaké ohlasy na dokument se k vám dostaly?

Mnoho lidí mi děkovalo, že někdo z církve řekl konkrétní slovo. Často pak oceňovali tón, který byl neurážející a věcný. Samozřejmě jsem se setkal i s reakcemi negativními, což však považuji za přirozené. Ty mě nemrzí. Na rozdíl od těch agresivních a podjatých, pronášených bez znalosti věci. Co mě překvapilo, bylo také to, že mě lidé zastavovali přímo na ulici.

Vaše prohlášení ovšem média významově posunula…

Bohužel máte pravdu. Není to slovo České biskupské konference. Je to vyjádření Rady Iustitia et pax, v jejímž čele stojím. Za ten dokument nesu zodpovědnost a ručím za něj já. Je mi podsouváno, že jsem se vyjádřil v tom smyslu, že biskupové jsou pro volbu malých stran. To jsem však nikdy neřekl. Stejně tak, že lidé nemají volit ČSSD nebo ODS.

Jaké tedy bylo hlavní téma a smysl tohoto dokumentu?

O tom už nikdo nehovořil a nepsal – v mediálním zájmu se to vytratilo. Prohlášení se dotýká zejména velikého zadlužování našeho státu. Takže místo toho, aby se diskutovalo o státním zadlužení, jak na něj reagují politici, jak hovoří o svých představách, kterak řešit státní dluh, jsem byl napadán, že jsem vstoupil do volební kampaně. Aniž jsem chtěl poškodit tu či onu politickou sílu, jsem však jako občan cítil zodpovědnost vyjádřit se – a to jsem také udělal.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou