26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Princ Charles se v Praze pomodlil s anglikány

23. 3. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/13 Čistá srdce, 23.3.2010, Autor: Tomáš Kutil

V doprovodu houkajících policejních aut vjela kolona luxusních vozů do Klimentské ulice v centru Prahy, kde na ni už netrpělivě čekal početný dav turistů, zvědavců, fotografů a novinářů. Neodradil je ani drobný deštík, který se snášel. Z limuzíny vystoupil britský korunní princ Charles spolu se svou chotí Camillou. Tento ostře sledovaný pár pak úderem nedělní jedenácté hodiny vešel do kostela u sv. Klimenta, aby se zúčastnil anglikánské bohoslužby. O jejím konání v centru Prahy věděl do té doby jen málokdo.

Jediná anglikánská bohoslužba na území České republiky začíná v Klimentské ulici každou neděli pravidelně v jedenáct hodin dopoledne a ani během návštěvy prince Charlese tomu nebylo jinak. „Věřící chodí často pozdě, ale kladl jsem jim na srdce, že tentokrát musí přijít opravdu včas, jinak je bezpečnostní služba možná nevpustí,“ prozradil s úsměvem správce anglikánské farnosti kaplan Ricky Yates. Už předem své věřící upozornil, aby „návštěvu prince rozhodně nebrali jako omluvu pro neúčast na nedělní bohoslužbě“. Pravidelnou anglikánskou bohoslužbu navštěvuje pestrá paleta lidí – většinou cizinci žijící na čas či trvale v Praze. „Nechodí k nám jen anglikáni, ale třeba i metodisté, či dokonce katolíci,“ dodal Ricky Yates. Jazykem bohoslužby je angličtina. Aby byl i tentokrát zachován její typický ráz, rozhodlo vedení farnosti (spolu s britskou ambasádou, která návštěvu prince koordinovala) pustit na bohoslužbu jen ty, kdo na ni přicházejí pravidelně. Dav přihlížejících zvědavců, turistů, fotografů a novinářů proto musel zůstat venku. Díky vstřícnosti kaplana Yatese však směl dovnitř kostela vstoupit i redaktor KT. Bohoslužba, která je velmi podobná té katolické, byla rozdělena na dvě části. Princ Charles se za nenápadné (ale přesto stále patrné) přítomnosti ochranky aktivně zúčastnil jen její první části, která odpovídala katolické bohoslužbě slova. Před jeho příchodem byl v kostele znatelný živý šum, všichni chtěli následníka britského trůnu alespoň na okamžik zahlédnout. Princ se svým doprovodem pomalu prošel středem kostela a usedl do první lavice. Spolu s ostatními si vyslechl čtení z listu Filipským a Janova evangelia, přidal se ke zpěvu několika hymnů a poslechl si kázání. Po požehnání pak spolu s celým doprovodem opustil kostel, kde pak pokračovala ještě druhá část – bohoslužba oběti. „Trochu mě mrzí, že se princ nemohl zúčastnit celé bohoslužby, ale chápu, že jeho program je nabitý. I tak jsme všichni moc rádi, že k nám zavítal,“ řekl KT po skončení bohoslužby Ricky Yates.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou