26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Příbytek Boží uprostřed lesů a pastvin

8. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/37 Úloha biskupa v církvi, 8.9.2004, Autor: Jiří Macháně

Vysvěcení klášterního kostela Matky Boží v Novém Dvoře
Psal se leden roku 1999. Do ruin bývalého barokního hospodářského dvora tepelského kláštera v Novém Dvoře přijela zvláštní návštěva. Bylo to už čtyřicáté deváté místo, které v Čechách a na Moravě zamlklí muži v černobílém hábitu obhlíželi. Byli to trapisté z francouzského opatství Sept-Fons a právě zde v onom mrazivém lednovém dni objevili místo, na kterém se rozhodli vybudovat svůj domov - nový klášter. „Když k nám do Sept-Fons před dvanácti lety vstupovali první Češi, nikoho ani nenapadlo, jaká cesta se před námi otevírá,“ popsal své pocity při slavnosti posvěcení nového kostela v novém klášteře v Novém Dvoře opat ze Sept-Fons Dom Patrick Olive. Mnichům se totiž podařilo něco, o čem před pěti lety mnozí pochybovali a co považovali za naprosto nemožné. V bývalých Sudetech a uprostřed kraje zapomenutého lidmi, na místě zřícenin statku z 18. století, vybudovali nový klášter a kostel. Jeho posvěcení oslavily 2. září spolu s mnichy více než dva a půl tisíce lidí z Čech, Moravy a celé Evropy.


ŽIVÝ CHRÁM
Na velkolepý čtyřhodinový liturgický obřad se dovnitř chrámu dostal jen zlomek věřících. Většina návštěvníků a poutníků sledovala liturgii na velkoplošných obrazovkách umístěných v sousedství kláštera. Mniši začali slavnost nočním bděním a postem. Úderem deváté hodiny ranní se dal do pohybu průvod několika desítek kněží, řeholníků, řeholnic, biskupů a především bratrů z novodvorské komunity. Nesli v něm i ostatky blahoslaveného Hroznaty, které později umístili do vnitřku oltáře. Opat ze zakladatelského kláštera v Sept-Fons Dom Patrick Olive posvětil venkovní zdi. Poté prošla část průvodu úzkou brankou do atria před vrata kostela. Po trojím zabušení berlou je opat otevřel. Hlavní celebrant, plzeňský biskup František Radkovský, vysvětil vnitřek kostela a pomazal zdi na dvanácti místech posvátným olejem a posvětil i oltář. V promluvě zdůraznil smysl kostela. „Kéž zde uvnitř a okolo tohoto nádherného betonového a kamenného chrámu zazáří živý chrám, postavený z nás všech na Ježíši Kristu,“ vyjádřil biskup své přání.

ŽIVOTNÍ ŠANCE
„Když jsem tu byl prvně a s opatem Dom Patrickem, procházely se mezi ruinami krávy a stromy prorůstaly střechami. Zbytky původní budovy se stávaly neopravitelnou troskou,“ vypráví o svém prvním kontaktu s místem, kde dnes stojí bělostná stavba téměř dokončeného kláštera a kostela, architekt John Pawson. Právě on se svými spolupracovníky navrhl kostel i doplnění barokního severního křídla, které se jako jediné podařilo zachránit. „Spolupráce s mnichy mi přinesla mnoho tvůrčího i duševního obohacení. To bylo poprvé, co se mí klienti modlili před prezentací. Nezapomenu, jak volali mé ženě, když jsem v den jejích narozenin nebyl doma, a zpívali jí do telefonu „Happy Birthday“. Nezapomenu ani na nabídnutou podporu, když se při jedné cestě v Indii zabil v autě můj spolucestující - klient a kamarád,“ vzpomíná architekt Pawson. Celý komplex se může návštěvníkům jevit jako strohý, ale nelze mu – a to nejen podle odborníků - upřít půvab. „Klášter se pro mnichy stává krajinou jejich domova, celý svět se jim smršťuje do tohoto komplexu. I proto by měl být krásný. Spolu s mnichy jsme o tuto krásu usilovali,“ zdůrazňuje architekt Jan Soukup, který se na projektu také podílel.

PŘISPĚLY TISÍCE LIDÍ
Částka, které bylo dosud třeba na vybudování kláštera, se vyšplhala k 180 milionům korun, což je oproti původním odhadům o desítky milionů méně. „Všechny firmy pracovaly za snížené honoráře a byly i takové, které věnovaly veškerý materiál,“ vysvětluje nižší náklady Václav Maršík, jenž organizačně stavbu zajišťoval. Na sbírce pro klášter se podíleli lidé z celého světa a také 50 bratrských klášterů, včetně toho mateřského v Sept-Fons. „Začali jsme s několika stovkami přátel, kterých každý měsíc přibývalo. Pravidelně jim píšeme. Ze dne na den nám poskytují to, co stavba zrovna potřebuje. A když peníze dojdou (což se stává často), na několik měsíců se vše zastaví,“ vysvětluje bratr Samuel, představený novodvorské komunity. Těmto lidem a vůbec všem, kteří ke stavbě nějak přispěli, poděkoval na závěr slavnosti opat Dom Patrick Olive. V duchu hesla zakladatele sv. Benedikta „ora et labora“ (modli se a pracuj) má být také každá komunita do tří let od založení kláštera ekonomicky soběstačná. A tak v současnosti vyrábějí v Novém Dvoře hořčici, kterou vyvážejí, balí čaje, chovají ovce a uklízejí okolní lesy, ze kterých získávají ekologické palivo - štěpku.

SPOLEČENSTVÍ MODLITBY
„Přijal jsem trapisty s velkou radostí. Věděl jsem, že kraj, který je duchovně na dně, může zachránit jedině společenství modlitby,“ raduje se z přítomnosti kontemplativního řádu ve své diecézi plzeňský biskup František Radkovský. Potěšení nad zřízením nového duchovního centra „právě v území, které bylo v běhu dějin svědkem mnohého lidského utrpení“, vyjádřil prostřednictvím listu státního sekretáře Angela Sodana také Svatý otec, kterému mniši a biskupové zaslali ze slavnosti pozdrav. Od srpna roku 2002 žije v rozestavěném klášteře 15 mnichů, přičemž klášter je připravený jich přijmout 40. Zbývá dokončit dům pro hosty a dílny, kde si budou bratři vydělávat na živobytí.

Nová část kláštera se záběrem kostela.

Pohled na barokní křídlo z prosklené křížové chodby.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou