26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Prezident ocenil osobnosti církve

4. 11. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/45 Stigmata, 4.11.2008, Autor: red

Osmadvacet osobností ocenil 28. října při příležitosti devadesátého výročí vzniku samostatného Československa prezident Václav Klaus. Mezi vyznamenanými byli i lidé, kteří jsou obzvláště známí v církevních kruzích – buď toto společenství přímo reprezentují, nebo se k němu veřejně hlásí.

„Při předávání mi prezident poděkoval za mou práci a řekl mi, že jsem si ocenění doopravdy zasloužil,“ prozradil děkan pražské teologické fakulty Ludvík Armbruster. Jak řekl, má z medaile Za zásluhy velikou radost. „Když mě v roce 1950 komunisté vyhostili z republiky jako ,nežádoucího‘, dostal jsem písemně, že už se nesmím vrátit. A když mi na stará kolena takto poděkují a řeknou, že je dobře, že tu jsem, mám z toho nelíčenou radost,“ dodal P. Armbruster. Podle jeho slov je to poděkování i všem „mladým tahounům“, kteří spolu s ním „dali fakultu zas dohromady“.
Řád Tomáše Gariggua Masaryka byl propůjčen olomouckému arcibiskupovi a předsedovi ČBK Janu Graubnerovi. „Uznání mě samozřejmě těší i povzbuzuje k dalšímu nasazení. Chci mu rozumět tak, že si někdo všiml toho, o co mi v životě jde, za jakými hodnotami stojím a vyznamenání pak chápu jako podporu těchto hodnot a uznání přínosu církve, v jejímž čele stojím. Doufejme, že je to dobré znamení,“ reagoval na vyznamenání olomoucký arcibiskup. Stejný řád obdržel také někdejší politický vězeň Jakub Blacký, který je známý zvláště na Domažlicku mj. svou podporou Charity.
Václav Klaus ocenil medailí také akademického malíře Jaroslava Šerých, kterého znají čtenáři KT z poslední doby například díky ukázkám z jeho tvorby v Cyrilometodějském kalendáři 2008.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou